Menu Zavřít

Senát vrátil klíčové zákony

6. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Poslanecká sněmovna se bude muset znovu zabývat kontroverzním zákonem o deregulaci nájemného. Senátoři totiž odmítli umožnit od roku 2011 regulovat nájemné i v bytech, kde už nyní činže regulovány nejsou. S principem, že se nájemné v bytech s regulovanými činžemi má zvyšovat od ledna 2007 do roku 2010 v průměru o 14,2 procenta ročně, Senát souhlasí.

BRAND24

Obdobně se senátoři postavili i k návrhu zákona o zadávání veřejných zakázek a ke koncesionářskému zákonu. Ten má stanovit pravidla spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Předloha počítá s tím, že soukromé zdroje by mohly financovat například dopravní stavby, projekty ve školství či sociální péči. Senátoři ale chtějí mimo jiné zvýšit ze dvou milionů korun na desetinásobek limit, při jehož překročení by bylo nutné postupovat podle navrhovaného zákona.

U zákona o veřejných zakázkách by senátoři zase rádi zkrátili dobu určenou pro rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže o odvolání ze 60 dnů na 45. Po diskuzi souhlasili také s tím, že by měli jistinu ve výši dvou procent zakázky skládat účastníci soutěží o všechny zakázky včetně podlimitních, pokud to bude zadavatel žádat. Změnili i parametr pro zavedení podlimitního řízení pro stavební práce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).