Article, show

Sen o savaně

21. července 2010, 11:24 - Benjamin Kuras
21. července 2010, 11:24

Poctivá a autentická exotika za studentské ceny

Velkým překvapením je objev, že Etiopie v Praze předehnala všechny dosud chybějící exotické kuchyně (Maghreb, Turecko, Jemen, Persie, Indonésie, Malajsko, Filipíny, Srí Lanka a kreolské ostrovy Indického oceánu). Že to udělá tak autenticky, poctivě, úhledně, chutně a levně, se dá těžko věřit ještě tehdy, když se vám již první sousto pikantní dušenice nabrané a zabalené do kynuté kyselé palačinky blíží k ústům. Pak už vás v chuťových vzpomínkách bleskem vrací do etiopských restaurací, které možná znáte odjinud. Jestli neznáte, ta zdejší je k seznámení stejně vhodná jako ty washingtonské, londýnské nebo pařížské.
Do etiopské kuchyně mě poprvé uvedl v roce 1984 kamarád z africké redakce Hlasu Ameriky ve washingtonské čtvrti Adams Morgan, kde tehdy bzučel washingtonský alternativní či avantgardní kulturní život, s jazzkluby, výtvarnými galeriemi, kavárnami a levnými exotickými restauracemi. Etiopských tam byla snad desítka, všechny vždy plné pomalu stárnoucích dlouhovlasých hippíků, copánkových rastafariánů, poloúspěšných zarostlých malířů a ušmudlaných spisovatelů a novinářů, libujících si v jedení bez příboru. Dnes z ní snobové a realitní agenti udělali jednu z nejdražších washingtonských čtvrtí. Pak nám jednu malou nenápadnou otevřeli v Londýně ve čtvrti Cricklewood, čtvrt hodiny chůze od mého domu. Rázem jsem se stal štamgastem. Měla snad šest stolků a podávalo se v ní totéž, stejně chutnající. A opět totéž jsem jednou znovu chutnal v La Reine de Saba v jedenácté čtvrti Paříže.
„Totéž“ znamená sadu několika misek různých dušenic různého stupně pikantnosti zvaných „wot“ a posazených na palačinku zvanou indžera z kváskem okyselené a do dírkovita nabobtnalé mouky z etiopského obilí zvaného teff, trochu podobného prosu. Mouka promíchaná s vodou se nechává několik dní kvasit a nabobtnalá se pak smaží na placky měkké a ohebné jako hadřík. Ty jsou v pražské Ethiopii tmavohnědé, ač odjinud je možná znáte žluté, což si dovedu vysvětlit jen tím, že zdejší mouka (kterou restaurace dostává z Etiopie) asi obsahuje i trochu pohanky. Palačinky se trhají na hadříky, jimiž se dušenice nabírají. K tomu účelu vám zde obsluha, česká, ale oblečená ve vyšívaných etiopských košilích a kaftanech, přinese na stůl lavor se džbánem vody na rituální mytí rukou. Pro méně zručné přidají k tácu s palačinkou a miskami dušenic samozřejmě i příbor.
„Beyenetu“ označuje v etiopské amharštině sestavu či kombinaci, a ta hlavní kompletní zvaná Beyenetu Addis je malou degustací všeho, co se zde z autentické etiopské kuchyně nabízí: dva pokrmy masové, tři vegetariánské plus trocha salátu, rajčat, vařených vajec a tvarohu. (Máte i volbu menšího beyenetu třímiskového nebo dvoumiskového vegetariánského). Atkilt Alicha je pomalu do měkka vařená zelenina, tradičně špenát, zde na čtverečky krájené zelí s mrkví a cibulí, chutnající spíše nasládle než pikantně. Ater Keke Wot je jemné pyré ze žlutého hrachu na cibulce, kurkumě a zázvoru, s téměř neznatelnou pikantností a hutnou vstřícně objímající hrachovostí. O špetku rošťácky pikantnější je načervenalý čočkový Messer Wot obohacený rajčaty, česnekem, kardamomem, pepřem a jen nádechem speciální etiopskou směsí koření zvanou berbere. Směs obsahuje chilli papričky, zázvor, hřebíček, koriandr, nové koření, bobulky léčivé rostliny zvané ruta a digestivní semínka zvaná adžwain, díky nimž se vše zažívá lehce, bez vnitřního pálení a nadýmání, jaké často provází podobně pikantní, a dokonce i méně pikantní jídla třebas indická. Ve srovnání s těmi je to pikantnost neagresivní, takřka pacifistická, s ingrediencemi do jemna rozemletými a do hladka zomáčkovanými. A tou vás do mohutné, ale laskavé pálivosti zaplaví kuřecí stehýnko Doro Wot a ještě ostřejší nudličkované hovězí Key Wot. Oba pokrmy jsou chutěmi i pikantností dokonale prosáklé, ale pálí jen v ústech, už na cestě do žaludku se uklidní. Není to, pravda, obrovský repertoár, ale můžete ho doplnit některou volbou ze tří pozoruhodných kuřecích omáčkovitých specialit z různých částí Afriky. Naše volba je „z banánovníků na rovníku“ a jsou to do křupava osmažené kousíčky kuřecího obohacené krájeným banánem, jemně do žluta dochucené kurkumou a osvěžené trochou mléka vytvářejícího omáčku, která dokončuje chuťové objetí kuřecích kousků sladkou banánovitostí a mírně nahořklou kurkumovitostí.
Kdyby vám ani takové rozšíření repertoáru nestačilo, nabídka zahrnuje i desítky pohankových palačinek od tuňákové a sýrové přes špenátovou a šunkovou po borůvkovou a povidlovou. Jídelníček jim říká „sloní šlápoty“. Odtud začíná dětinsky bláznit a zcela bezcitně a bezohledně přehlíží vaši alergii na někdejší katovy šlehy a rychtářovy bašty. Asi by vás tu nejraději viděli s celou rodinou, i těmi nejmenšími dětmi, které by se tu mohly vyřádit sněním o cestě po afrických savanách, pouštích a palmových hájích se lvy, pštrosy a hrochy, když jednoduchým salátům říkají „žirafí mls s olivami“ nebo „hrochův pikantní dlabanec“ a zmrzlinám „zebří pruhovaný pohár“ či „dikobrazova skrýš“. Vrcholí to krkolomnými nesmysly, z nichž by vám už mohl běhat mráz po zádech, jako je třeba „zapomenutý poklad náčelníka Béziho“ pro hermelín nakládaný v olivovém oleji.
Na letní chodníkové předzahrádce potěší, že jako jedna z mála pražských restaurací točí nedoceněné a za horkého léta přátelsky osvěžující litovelské. Z nealko nápojů servíruje varieté mléčných koktejlů, kopřivových a mátových čajů, limonád a prvotřídní etiopské kávy. Vína nabízí v nevelkém výběru, ale už od 140 korun za slušná moravská a chilská po 240 za znamenitá jihoafrická. Taky vás zahřeje u srdce, když se dozvíte, že útratou v Ethiopii pomáháte vytvářet pracovní příležitosti pro tělesně postižené, což je většina zdejšího personálu, amatérsky, ale pečlivě a oddaně obsluhující.
A ochutnávka sedmi pestrých chutí s lahví jihoafrického ve dvou osobách za osm stovek? Na elegantních Vinohradech? Až se tohle rozkřikne, pražské restaurace se hodně zapotí.

Jídlo 41/50, servis 18, prostředí 8, nápoje 8, value for money 10, celkem 85.

+ Ideální pro rodiny s dětmi, neuvěřitelně přátelské ceny, laskavá a veselá obsluha, autentická etiopská a africká kuchyně, pohankové palačinky, zajímavý vegetariánský repertoár, prvotřídní káva, pozoruhodné nealko nápoje - Iritující nesmyslné názvy jídel, malý výběr vín

Ethiopia Café Krkonošská 1607/10, 120 00 Praha-Vinohrady
http://www.ethiopia.cz Telefon +420 223 010 255 E-mail: EMAILkavarna@ethiopia.cz
Otevřeno: Všední dny 11–23, soboty a neděle 12–23

Kuchyně: Etiopie, Afrika, palačinky
Původ vín: ČR, Chile, JAR

Výběr z jídelního lístku
Beyenetu Addis (ochutávka pěti jídel s etiopskou palačinkou indžera) – 195
Beyenetu Vegi (tři vegetariánská jídla s indžerou) – 139
Tenké proužky kuřecích prsou, chilli, rajčata, feferonky a „další tajemné přísady“ – 137
Tenké proužky kuřecích prsou naložené ve skořici, ananasová šťáva – 126 Pohanková palačinka se špenátem a nivou – 76
Pohanková palačinka s tuňákem, černými olivami a rajčaty – 76
Pohanková palačinka se zmrzlinou a horkými borůvkami – 79
Bramborové šišky plněné uzeným masem a špenátem s opečenou cibulkou – 57
Bramborové šišky plněné mákem, sypané cukrem a přelité rozpuštěným máslem – 42
Tvarohový závin přelitý horkými jahodami – 56

Výběr z nápojového lístku
Sahlep (mléčná turecká specialita z kořene stavače, skořice) – 44
Mléčné koktejly s jogurtem, ledovou mléčnou tříští, cukrem, šlehačkou a různým ovocem – 44
Lassi (indický jogurtový drink) s ovocem – 40
Kopřivová limonáda s čerstvou mátou v biokvalitě – 29
Bezinková limonáda – 31
Tramín červený, Kobylí – 140
Cabernet Sauvignon, Chile – 140
Shiraz, Jižní Afrika – 240

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Konec vesnických prodejen? Vyřeší jejich ztrátovost dotace?
"Bude to dobrý rok," banky a stavební spořitelny počítají výsledky v polovině roku 2017
Papíry jsme jim nevytiskli aneb o reálném založení chovné stanice
Připojištění na dovolenou? Nutnost, nebo zbytečnost?
Poroste rychleji USA nebo eurozóna? MMF upravil předpovědi
Auta
Škoda odstartovala sériovou výrobu modelu Karoq. První…
První autonomní Kamaz bude nasazen během fotbalového mistrovství
Po Francii chce prodej aut se spalovacím motorem zakázat také Velká Británie
Galerie na středu: Na tyto tříválce vám nestačí ani půl milionu
Německo chce neupraveným autům z aféry Dieselgate odebrat registraci
Technologie
Chrome 60 lepí 40 děr a podporuje Touch Barem na nových Macboocích Pro
Core i7-8700K má prý turbo 4,7 GHz. I při zátěži šesti jader může běžet nad 4 GHz
Web si oddychne. Adobe plánuje ukončit vývoj a podporu a Flashe v roce 2020
Aukro chystá změny. Začátkem srpna bude služba nedostupná
AMD se díky kryptotěžařům a Ryzenu dostalo v druhém čtvrtletí do zisku – tedy skoro
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít