Menu Zavřít

Šéfku energetického úřadu mají spasit satelitní snímky elektráren

9. 12. 2013
Autor: Tomáš Novák, Euro

Vyšetřování bojovnice proti solárním baronům – šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové – spěje do finále. Vitásková je se svou podřízenou Michaelou Schneiderovou a dalšími osmi lidmi obžalována kvůli zásahům do šetření dvou solárních elektráren v Chomutově, spadajících do impéria byznysmena Zdeňka Zemka.

Zvrat v případu, který by měl již brzy začít projednávat Krajský soud v Brně, by mohly přinést snímky sporných elektráren pořízených satelitem americké armády. Podle žalobce jsou však neprůkazné.

Kauza začala na Silvestra roku 2010, kdy Energetický regulační úřad udělil licence zmíněným chomutovským solárním elektrárnám Saša Sun a Zdeněk Sun. Jejich provozovatelům tak zajistil výhodné výkupní ceny energie. Policie ale shromáždila důkazy, že licence byly vydány neoprávněně. Dnes stíhá deset obviněných kvůli podezření ze zvlášť závažného podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby.

Žalobce vyčíslil aktuální škodu na desítky milionů

Ředitelka ERÚ Vitásková pak měla v únoru 2012 umožnit a odsouhlasit ředitelce odboru licencí Michaele Schneiderové vydání zásadních rozhodnutí v případu elektráren Saša Sun a Zdeněk Sun. Schneiderová tím ponechala podle obžaloby v platnosti dřívější nezákonná rozhodnutí o udělení licencí. Přitom Vitásková věděla o kontaktech ředitelky se zástupcem obou elektráren Zdeňkem Zemkem, se kterým se setkala v rámci Klubu plynárenských podnikatelů. Podílu v něm se ovšem Vitásková zbavila ještě před nástupem na ERÚ.

„Tyto skutečnosti nasvědčující možné podjatosti pracovnice pak měla zamlčet i před ostatními zaměstnanci úřadu a ředitelku licencí tak nebylo možno z rozhodování vyloučit. Takto měla usilovat o udržení nezákonného zisku dvou takzvaných solárních baronů v celkové výši okolo 1,9 miliardy korun,“ tvrdí žalobce Radek Mezlík. Jde o částku, ke které by se provozovatelé elektráren dostali za zhruba 20 let, aktuální škoda je vyčíslená v desítkách milionů korun.

Celý článek čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro


O solární problematice čtěte více:

Vitásková neuspěla. Policie trestní oznámení na bývalé vedení ERÚ odložila

Kdo špatně nastavil solární ceny? Dokumenty se „tradičně“ ztratily

BRAND24

Žalobce navrhl poslat do vazby kvůli solárnímu podvodu tři lidi

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).