Menu Zavřít

Šéfa Samsungu čeká obvinění. Vedle korupce i z křivého svědectví

28. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Jihokorejská zvláštní prokuratura dnes oficiálně obvinila šéfa největšího jihokorejského podniku Samsung Group I Če-jonga a další čtyři členy vedení z úplatkářství a zpronevěry. Jejich případ souvisí s korupčním skandálem, jenž vedl k dočasnému sesazení jihokorejské prezidentky. Firma doposud veškerá obvinění odmítala.

Osmačtyřicetiletý miliardář I Če-jong, známý také jako Jay Y. Lee, byl zatčen 17. února. Prokuratura ho obvinila rovněž ze skrývání majetku v zahraničí a z křivého svědectví.

Mezi čtveřicí manažerů, kteří byli kromě šéfa I Če-jonga obviněni, je místopředseda představenstva Samsung Group Čche Ki-song a předseda Čchang Čung-ki a dále předseda představenstva dceřiné firmy Samsung Electronics Pak Sang-čin a výkonný místopředseda Hwang Song-so. Tři z nich po oznámení prokuratury rezignovali na své funkce, napsal zpravodajský server BBC News.

Zvláštní prokuratura uvedla, že 6. března předloží definitivní zprávu s výsledky vyšetřování, které bylo dnes po třech měsících ukončeno.


Čtěte o dalších skandálech Samsungu:

Po mobilech i pračky. Samsung jich v USA stahuje z trhu 2,8 milionu

Z letadel mizí „hořlavé“ Samsungy, zakázala je už i Lufthansa

německá centrála Samsungu

Jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje v prosinci kvůli korupčnímu skandálu dočasně odvolal parlament. O jejím dalším setrvání ve funkci definitivně rozhodne ústavní soud, který už začal záležitost projednávat. Verdikt se očekává v průběhu března.

Důvodem odvolání prezidentky je její kontakt s důvěrnicí Čche Son-sil, která zřejmě dostala možnost zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci. Přítelkyně hlavy státu čelí i podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly peníze nadacím, které ona sama řídila.

Vývoj ceny akcií Samsungu mezi červencem 2016 a lednem 2017:

Samsung Chart

Zdroj: Ieconomics

Prokurátoři tvrdí, že společnost Samsung Group vyplatila organizacím spojeným s přítelkyní prezidentky celkem 43 miliard wonů (téměř miliardu Kč), aby získala vládní podporu pro kontroverzní spojení firem Samsung C&T a Cheil Industries, s níž nesouhlasila řada menšinových vlastníků. Fúzi nakonec umožnila podpora státního penzijního fondu NPS, který měl podíl v obou firmách.

BRAND24

Fúze byla důležitá pro upevnění pozice I Če-jonga, který vede celý konglomerát Samsung Group od května 2014, kdy jeho otce I Kun-hia postihl infarkt. I Če-jong je jeho jediný syn.


Čtěte dále:

Samsung sesazen. Největším výrobcem smartphonů je Apple

Zisk Samsungu se navzdory skandálům více než zdvojnásobil

Samsung investuje do výroby čipů v USA více než miliardu dolarů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).