Menu Zavřít

Šéf slovenského parlamentu spustil debatu o návratu ke koruně

14. 12. 2010
Autor: profit

Předseda slovenského parlamentu Richard Sulík odstartoval v zemi debatu o případném návratu k předchozí měně. Šéf druhé nejsilnější vládní strany Svoboda a solidarita vůbec jako první z předních politiků na Slovensku vybídl k přípravě plánu na opětovné zavedení slovenské koruny.

Foto: Miloslav Hamřík

Důvodem má být nynější dluhová krize v eurozóně. Premiérka Iveta Radičová i ministerstvo financí tyto úvahy odmítají. Bratislava se prý chce zaměřit na prosazování pravidel k ozdravení veřejných financí evropských zemí.

Slovensko vstoupilo do Evropské měnové unie zatím jako poslední země v roce 2009. Předběhlo sice okolní postkomunistické státy, v klubu platícím eurem se však stalo jeho nejchudším členem. Po propuknutí dluhové krize v Řecku odmítla Bratislava jako jediná země eurozóny poskytnout půjčku Aténám. Podpořila však vznik záchranného fondu ve formě úvěrů a garancí, který jako první využije Irsko.

Sulík v komentáři pro slovenské Hospodářské noviny za nezodpovědné označil to, aby státy přebíraly dluhy prodlužených zemí prostřednictvím záchranného fondu a samy se dostaly do problémů. Tvrdil, že tímto způsobem se dají zachránit Řecko, Irsko a možná Portugalsko, v případě Španělska by to podle něj byl hazard s eurem. “Proto je nejvyšší čas, aby Slovensko přestalo slepě věřit řečičkám lídrů eurozóny a připravilo si plán B. Tím je opětovné zavedení slovenské koruny,“ uvedl šéf slovenských liberálů.

Jeho výroky odmítlo ministerstvo financí i Radičová. “Nechystáme návrat ke koruně. Ministerstvo financí se soustřeďuje na to, aby (na úrovni EU) prosadilo pravidla rozpočtové odpovědnosti,“ uvedl v reakci pro ČTK mluvčí ministerstva Martin Jaroš. Radičová dodala, že není potřeba, aby Slovensko připravovalo plán B k opuštění eurozóny. “Postoj vlády k tomu je jasný; učinili jsme maximum pro stabilizaci a posílení eurozóny a přijali jsme nutná opatření,“ citovala Radičovou agentura Reuters.

Analytik Next Finance Vladimír Pikora míní, že pokud se na Slovensku a v eurozóně najde politická vůle, je možné za pár měsíců na Slovensku okolkovat eura a během několika dalších měsíců představit i nové slovenské koruny v papírové podobě. Jako když se dělila československá koruna. Ekonomika by to podle Pikory hravě unesla a stále rostla rychle. Pikora tomuto scénáři ale nevěří. “Až moc lidí věnovalo veškerý svůj politický kapitál euru. Bude naopak snaha držet euro za jakoukoli cenu. Slovensko by následovali další,“ dodal.

BRAND24

Současná koalice pravého středu pod vedením premiérky Radičové je pro to, aby státy EU zlepšovaly kondici veřejných financí i za cenu bolestivých reforem. Slovensko v minulosti ozdravilo svůj bankovní sektor, rozsáhlými změnami prošel daňový a penzijní systém. Po propuknutí světové hospodářské krize se země loni nevyhnula propadu ekonomiky a zhoršení hospodaření státu.

Současná vláda prosadila v parlamentu zvýšení některých daní a tlumení výdavků státu, což by příští rok mělo přispět ke snížení schodku veřejných financí na 4,9 procenta hrubého domácího produktu z letošních necelých osmi procent výkonu ekonomiky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).