Menu Zavřít

Sedmnáctý ročník soutěže EY Podnikatel roku hledá podnikatele, kteří jsou inspirací a vzorem pro ostatní

6. 9. 2016
Autor: Podnikatel roku

Společnost EY hledá v České republice již sedmnáctého EY Podnikatele roku, který bude Českou republiku reprezentovat na světovém finále v Monte Carlu. Porotu soutěže zajímají nejen hospodářské výsledky, ale především výjimečný podnikatelský příběh.

Soutěž EY Podnikatel roku již sedmnáct let objevuje výjimečné osobnosti, kterým nechybí vize ani odvaha. Podnikatele, kteří se ani přes počáteční nezdary nevzdali a vybudovali stabilní a fungující firmy.

O soutěži EY Podnikatel roku
EY Podnikatel roku je nejprestižnější světová soutěž podnikatelů, která vzdává hold výjimečným osobnostem.
Jejím cílem je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé, začínající podnikatele. Soutěž EY Podnikatel roku je koncipována jako mezinárodní, proto jsou kritéria, podle nichž jsou posuzováni jednotliví účastníci, v každé zemi srovnatelná. V současné době se jako jediná světově uznávaná soutěž svého druhu pravidelně vyhlašuje již téměř v 60 zemích na šesti kontinentech.

„V rámci soutěže EY Podnikatel roku již sedmnáct let oceňujeme české podnikatele a vyzýváme je, aby se podělili s veřejností o svůj podnikatelský příběh. Jsem ráda, že vnímání podnikatelů se v naší zemi během posledních let významně změnilo. Ke zkušeným matadorům, jejichž podniky táhnou českou ekonomiku, se přidává mladá generace podnikatelů, start-upistů nebo technologicky zaměřených podnikatelů, pro které je podnikání stylem života a kteří jsou hrdí na to, že nejsou zaměstnanci, ale vlastníci svých firem. Nechybí jim čestnost, odvaha a zároveň už je často nelimitují ani hranice ČR. Chtěla bych vyzvat veřejnost, aby nám pomohla objevit podnikatelské osobnosti ze svého města či kraje, protože o řadě z nich ještě nevíme. Nominujte podnikatele, kterého si vážíte, ať se o něm mohou dozvědět i ostatní a inspirovat se jeho podnikatelským příběhem,“ vyzývá Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy.

 Pavel Baloun, vítěz čtenářské ankety soutěže EY Podnikatel roku Pavel Baloun, vítěz čtenářské ankety soutěže EY Podnikatel roku

„Úspěšní podnikatelé také čím dál více kladou důraz na udržitelný rozvoj svého podnikání a odkaz pro budoucí generace. Vedle hospodářských výsledků sledují i sociální cíle, není jim jedno, v jakém prostředí žijí a chtějí se na jeho rozvoji aktivně podílet. Novinkou sedmnáctého ročníku soutěže EY Podnikatel roku je Cena České televize – Podnikatelský přínos kultuře a umění, jejímž cílem je ocenit osobnosti, které se vedle své podnikatelské činnosti aktivně věnují také podpoře kultury,“ dodává Magdalena Souček.

„Kdo se nezúčastní, nemůže vyhrát. Účast v soutěži byla ohromně zajímavá nejen svou podstatou, ale i tím kolik zajímavých lidí člověk potká. Světové finále bylo pak tzv. třešničkou na dortu. Péči, jakou o mě předvedl tým lidí z EY, jsem ještě nezažil, pozornost sdělovacích prostředků z celého světa rovněž ne, a k tomu slunce, Riviéra, francouzská kuchyně – prostě sen,“ uvedl Zdeněk Pelc, předseda představenstva a majitel společnosti GZ Media, a.s., držitel titulů EY Podnikatel roku 2015 České republiky a EY Podnikatel roku 2015 Středočeského kraje, který zasedne v čele odborné poroty letošního ročníku soutěže.

V současné době se EY Podnikatel roku jako jediná světově uznávaná soutěž svého druhu pravidelně vyhlašuje již ve více než padesátce zemí na šesti kontinentech. V loňském ročníku soutěže EY Podnikatel roku dorazilo jen v České republice přes 350 nominací. Celkově bylo v tuzemsku přihlášených 77 podnikatelů z 61 firem. Žen podnikatelek mezi nimi byla přibližně desetina. Loňským vítězem se v České republice stal Zdeněk Pelc, jehož firma GZ Media je světovou jedničkou ve výrobě gramofonových desek. V celosvětovém klání v monackém Monte Carlu získal letos titul EY Světový podnikatel roku Australan Manny Stul, předseda představenstva a spoluředitel melbournské hračkářské společnosti Moose Enterprise.

Nominovat podnikatele do soutěže může kdokoliv, nejlépe prostřednictvím nominačního formuláře na stránkách www.podnikatelroku.cz. Na stejných webových stránkách je k dispozici rovněž přihláška pro podnikatele. Uzávěrka přihlášek i nominací je 21. října 2016.

Spolu s ním o vítězi budou rozhodovat i další držitelé titulu EY Podnikatel roku, jako například František Piškanin (HOPI), Zbyněk Frolík (LINET), Eduard Kučera (AVAST Software) nebo Pavel Juříček (BRANO Group). Porota se řídí mezinárodně platnými pravidly EY a neomezuje se pouze na ekonomická data. Naopak, hodnocení zohledňuje mimo jiné osobnost soutěžícího, jeho čestnost a poctivost, strategickou orientaci či inovace a dopad jeho podnikání.

Soutěžní kategorie

Soutěží se v kategoriích EY Podnikatel roku České republiky, EY Technologický podnikatel roku, EY Začínající podnikatel roku a EY Společensky prospěšný podnikatel roku. Novinkou sedmnáctého ročníku soutěže EY Podnikatel roku je Cena České televize – Podnikatelský přínos kultuře a umění.

Porota již tradičně oceňuje i nejlepší podnikatele v jednotlivých krajích. Držitele krajského titulu EY Podnikatel roku má každoročně kraj Olomoucký, Jihomoravský, Moravskoslezský, Zlínský, Praha a Středočeský kraj, v závislosti na počtu a kvalitě nominovaných může porota ocenit podnikatelské osobnosti i v dalších krajích. Hlavní spoluorganizátor soutěže deník MF DNES a iDNES.cz. tradičně vyhlašuje čtenářskou anketu o nejlepší podnikatelský příběh.

 MIXIT - Začínající podnikatel roku 2015 MIXIT - Začínající podnikatel roku 2015 MIXIT - Začínající podnikatel roku 2015

Novinkou sedmnáctého ročníku soutěže je Cena České televize — Podnikatelský přínos kultuře a umění, kterou poprvé udělí hlavní mediální partner soutěže, Česká televize. Jejím cílem je ocenit osobnosti, které se vedle své podnikatelské činnosti aktivně věnují podpoře kultury.

Do kategorie EY Technologický podnikatel roku mohou být nominováni podnikatelé, jejichž společnosti technologie vytvářejí nebo inovativním způsobem využívají. Odborné porotě předsedá Jaroslav Klíma, generální ředitel a předseda představenstva TESCAN ORSAY HOLDING, držitel titulů Technologický podnikatel roku 2011 a Podnikatel roku 2011 Jihomoravského kraje.

Na ocenění EY Začínající podnikatel roku může být nominován podnikatel, který k 31. 12. 2016 nedosáhl věku třiceti let nebo celková doba jeho podnikatelské činnosti nepřesahuje 5 let (s podnikáním začal po 1. 1. 2011). Podmínka počtu zaměstnanců se na tuto kategorii nevztahuje.

Porota soutěže EY Podnikatel roku 2016
Zdeněk Pelc, předseda poroty, GZ Media, EY Podnikatel roku 2015

František Piškanin, HOPI, Podnikatel roku 2012

Eduard Kučera, AVAST Software, Podnikatel roku 2009

Vladimír Kovář, Unicorn, Podnikatel roku 2008

Pavel Juříček, BRANO GROUP, Podnikatel roku 2006

Zbyněk Frolík, LINET, Podnikatel roku 2003

Petr Šmída, ENERN, investor

Tomáš Ventura, iDNES.cz, zástupce šéfredaktora

Michal Půr, Euro, šéfredaktor

Petr Šimůnek, Forbes, šéfredaktor

„Téměř každý den se díky své práci v kulturní oblasti setkávám s kreativními, talentovanými lidmi, kteří mají obrovský potenciál svoji tvorbou, či svými nápady, kultivovat prostředí, ve kterém žijeme. Často ale realizace dobrého nápadu závisí na finanční nebo materiální podpoře ze strany dalších institucí i jednotlivců. Naštěstí v České republice existuje řada podnikatelů, která si důležitost bohatého kulturního dění pro naši společnost uvědomuje. Byl bych rád, aby se tato cena stala poděkováním za jejich přínos, a, v ideálním případě, i inspirací pro ostatní,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

CONTENT24

Letos již pojedenácté vyhlašuje EY také soutěž EY Společensky prospěšný podnikatel roku (dříve Sociálně prospěšný podnikatel roku). Přihlásit se mohou společensky prospěšní podnikatelé, zakladatelé ziskové nebo neziskové organizace nebo vlastníci (spoluvlastníci) obchodních společností, podnikající (k 31. prosinci 2015) alespoň 2 roky, kteří v praxi aplikují zásady podnikání tak, aby dosáhli řešení společenských problémů. Společensky prospěšné podnikání je o zavádění praktických, inovativních přístupů zaměřených na okrajové záležitosti či skupiny společnosti a mělo by poskytovat praktickou a životaschopnou alternativu k čistě charitativní či státní politice v dané oblasti. Podporovatelem soutěže je mezinárodní síť sociálních inovátorů, organizace Ashoka.

Jméno držitele titulu EY Podnikatel roku 2016 České republiky bude, spolu s vítězi v dalších kategoriích, vyhlášeno 28. února 2017. Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále, které se uskuteční 7.– 11. června 2017 v Monte Carlu.

Partneři soutěže EY Podnikatel roku 2016
Partnery soutěže jsou společnosti Raiffeisenbank a Swiss Life Select. Hlavním spoluorganizátorem je deník MF DNES a iDNES.cz. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize, mediálními partnery soutěže jsou magazín Forbes a týdeník Euro. Soutěž podporují agentura CzechInvest a organizace Ashoka. Image partnerem projektu je společnost Marco Mirelli. Soutěž se koná pod záštitou Hospodářské komory České republiky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).