Menu Zavřít

Sebrala nám doba mlejn

2. 5. 2006
Autor: Euro.cz

CHÁTRAJÍCÍ POKLADY - PODHRADSKÝ MLÝN V KOLÍNĚ Kolínský mlýn pod městskou zdí přežil husitské války, revoluční vřavy i hospodářské výkyvy. V dobách nedávno minulých se ale změnil na sklady a byty a začal nezadržitelně chátrat. Dnes je proto v zanedbaném stavu a majitelé se ho snaží co nejrychleji prodat.

CHÁTRAJÍCÍ POKLADY - PODHRADSKÝ MLÝN V KOLÍNĚ

Kolínský mlýn pod městskou zdí přežil husitské války, revoluční vřavy i hospodářské výkyvy. V dobách nedávno minulých se ale změnil na sklady a byty a začal nezadržitelně chátrat. Dnes je proto v zanedbaném stavu a majitelé se ho snaží co nejrychleji prodat.

Budovy bývalého mlýna, zvaného Podhradský, Podklášterský či Formánkův, leží přímo v centru Kolína - v Rybářské ulici. Jedná se o komplex mohutných cihlových staveb, jejichž okna i štíty dodnes prozrazují původní funkci. Mouka se zde však již nemele. Největší z budov slouží jako skladiště, v ostatních jsou byty, nebo zůstávají zcela prázdné.

Na první pohled působí areál omšelým a zanedbaným dojmem. Omítnuté části se silně loupou, některá okna jsou porozbíjená a vnitřní prostory plné harampádí. Samotný mlýn je jinak v relativně dobrém stavu, zato okolní budovy se již začínají rozpadat.

Neutěšené situace jsou si vědomi i majitelé objektu Zdeněk a Dominik Formánkovi, kteří ale stavby sami rekonstruovat nechtějí a nabízejí je k prodeji prostřednictvím realitní kanceláře Ráj nemovitostí. Cena je vzhledem k atraktivitě lokality stanovena na deset milionů korun, zatím se však žádný vážný zájemce nenašel.

 Ani atraktivita lokality zatím zájemce o koupi nepřinesla.

 

 

 

 

 

 

POD MĚSTSKOU ZDÍ

V Kolíně bývaly kdysi tři vodní mlýny. První z nich stával v místech bývalé vísky Mnichovice a nazýval se Podskalský. Druhému, který byl postaven na Kutnohorském předměstí, se říkalo Hrobský a třetímu, stojícímu pod městskou zdí a místním hradem, Podhradský. Všechny tři mlýny se uvádějí již roku 1285, kdy je král Václav II. odňal kutnohorskému mincmistrovi Ekhartovi a za pět set hřiven stříbra je prodal sedleckému klášteru. Mlýn Podhradský pak v majetku kláštera zůstal až do husitských válek, i když byl často pronajímán. Teprve po vpádu husitů ho hejtman sirotčího vojska Jan Čapek ze Sán klášteru odebral a roku 1432 předal obci.

Samostatnosti si ale mlýn dlouho neužil. Již po dvou letech ho získal císař Zikmund Lucemburský a v panovnickém držení pak byl až do nástupu Jiřího z Poděbrad. Teprve po roce 1468 ho definitivně vykoupili Kolínští a mlynáři se zde následně rychle střídali. Před koncem 16. století budovy zle poškodila povodeň, výrobu se však podařilo rychle obnovit.

V polovině 19. století držel mlýn kolínský purkmistr Vincent Karabáč, jeho jediný syn ale roku 1872 náhle zemřel a pozemky připadly Josefu Formánkovi. Tento nový kolínský purkmistr výrobu mouky pod městským hradem natolik pozvedl, že se mlýnu začalo brzy říkat Formánkův. V držení jeho rodu pak objekt zůstal až do konce druhé světové války.

OD FORMÁNKŮ DO RÁJE

Po únoru 1948 byl mlýn znárodněn a výroba mouky po čase ustala. Mlýnská zařízení byla demontována a budovy město přeměnilo na byty a skladovací prostory. Dosti zubožený komplex pak po roce 1989 získali potomci rodiny Formánkovy, kteří ale přes četné podnikatelské aktivity nedokázali areál zrekonstruovat ani náležitě využít. Logickým řešením se tedy stal prodej, pro který se noví majitelé záhy rozhodli.

Podle realitní makléřky Blanky Slavíčkové ze společnosti Ráj nemovitostí jsou budovy ve využitelném stavu, vhodné například pro zřízení skladů, kanceláří či bytů. Problémem je pouze fasáda a stav některých menších budov, jejichž rekonstrukce je neodkladná. Nepříjemností ale může být i bezprostřední blízkost železničního koridoru, která má za následek značné hlukové vibrace. Radnice s odhlučněním trati v budoucnu počítá, realizace však nějaký čas potrvá.

Jakékoliv oddálení rekonstrukce bývalého mlýna by ale mohlo mít za následek rychlé zchátrání celého areálu. Historické budovy ze 13. století sice nejsou zapsány na seznamu kulturních památek, jejich likvidací by však zmizela zajímavá vzpomínka na mlynářskou tradici v tomto středočeském městě.

POPIS OBJEKTU

Název Podhradský mlýn

místo Kolín

kraj Středočeský

adresa Rybářská 546, 576

typ mlýn

stav zchátralý

využití částečné

BRAND24

kult. památka ne

vlastník Zdeněk a Dominik Formánkovi

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).