Se sudy musí pivovary často od hospody k hospodě

10. května 2004, 00:00 - VÍT SMRČKA
10. května 2004, 00:00

Tuzemským pivovarům se daří v zahraničí, export stoupá. Nejvíce se vyváží lahvové pivo. Naopak na domácím trhu prodávají pivovary spíše sudové pivo. Českému pivu se daří rovněž na zahraničních trzích. Vyváží se především pivo v lahvích, protože pivovary se s ním lépe uchytí.

Tuzemským pivovarům se daří v zahraničí, export stoupá. Nejvíce se vyváží lahvové pivo. Naopak na domácím trhu prodávají pivovary spíše sudové pivo.

Českému pivu se daří rovněž na zahraničních trzích. Vyváží se především pivo v lahvích, protože pivovary se s ním lépe uchytí. Lahvové pivo nabídnou výrobci do obchodních sítí. Naproti tomu sudové pivo, které se prodává v hospodách a vyžaduje finančně náročnou marketingovou přípravu, získává odběratele mnohem hůře. “ Musíte jít často od hospody k hospodě,“ vyjádřil se k tomu jeden z expertů. “ Restaurace představují individuální byznys, jen málo vlastníků má několik hospod,“ říká předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý s tím, že dohodnout obchod se musí téměř v každé restauraci zvlášť. Výjimkou je Anglie, kde existují řetězce i s tisíci hospodami. „Jen významní producenti si mohou dovolit vyvážet sudové pivo,“ dodává Veselý. Přesto se prodej sudového piva v loňském roce zvýšil a dosáhl 52,2 procenta. Prodej piva v lahvích poklesl na 43,3 procenta. Zbytek tvoří cisterny, plechovky a PET lahve, kde byl zaznamenán největší pokles. Zvýšený prodej sudů svědčí o vzrůstajícím zájmu konzumace piva v českých hospodách. V zahraničí se pije pivo více v lahvích - mimo restaurační zařízení. V loňské roce se vyvezlo 11,5 procenta celkového výstavu našich pivovarů. Největšími vývozci byly podobně jako v předcházejících letech Plzeňský Prazdroj, na druhém místě Budvar a Pivovary Staropramen. Jejich podíl na exportu klesl z předloňských 83 procent na zhruba 77 procent, protože se zvýšil počet tuzemských pivovarů, které uspěly v zahraničí. Pivo vyvážejí i malí výrobci. Největší podíl exportu na vlastním výstavu má z malých producentů pivovar Lobkowicz, který vyváží více než třetinu výroby. Z velkých je na prvním místě Budvar, který téměř polovinu výstavu prodá v zahraničí. „Odrazem rostoucí poptávky po produkci českých pivovarů a sladoven je historicky nejvyšší export piva i sladu,“ řekl Veselý. „Obě odvětví dlouhodobě potvrzují svou proexportní orientaci, téměř všechny české pivovary svou produkci vyvážejí a český slad upevňuje své postavení na světových trzích,“ dodal. Nejvíce piva se vyvezlo loni do Německa, kde byl také zaznamenán největší nárůst prodeje.Významný export směřoval také na Slovensko, do Velké Británie,USA a Ruska.

NEJVĚTŠÍ VÝROBCI PIVA V ČR V ROCE 2003 (MILIONY HL)

PMS Přerov 9,6

Drinks Union 8,8

Plzeňský Prazdroj 8,6

Staropramen 2,8

Budvar 1,2

Pramen: Český svaz pivovarů a sladoven

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče