Menu Zavřít

Schyluje se k letní rusko-ukrajinské plynové krizi

5. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Znovu vyvstala hrozba přerušení dodávek plynu do Evropy, když Rusko ve středu, 3. června, oznámilo, že možná přeruší dodávky na Ukrajinu, pokud země nezaplatí za plyn, který má být uložen v podzemních zásobnících. Analytici tvrdí, že krok má zvýšit tlak na co nejrychlejší dokončení plynovodu Nord Stream.

Autor: RWE

Rusko-ukrajinský spor o dodávky a tranzit plynu připravil v prvních třech týdnech roku 2009 o teplo milióny východních Evropanů.Spor byl nakonec vyřešen ruským premiérem Vladimírem Putinem a ukrajinskou ministerskou předsedkyní Juliou Tymošenko.

Moskva nedávno varovala, že zásoby plynu na Ukrajině budou příliš malé na to, aby uspokojily poptávku Evropské unie v nadcházejícím zimním období. Mohlo by dojít k přerušení dodávek, pokud Kyjev nenajde dost peněz k doplnění zásob.

Rusko trvá na tom, aby Ukrajina předplatila asi pět miliard amerických dolarů za plyn, kterým doplní podzemní zásobníky o objemu 20 miliard kubíků. Ukrajina je ale ve svízelné finanční situaci a Gazprom varuje, že dodávky přeruší, pokud „Evropská unie nepřevezme svůj díl odpovědnosti“.

Mezitím Rusko usiluje o výstavbu dvou plynovodů – South Stream a Nord Stream – které Ukrajinu jako tranzitní zemi obchází.

Evropská unie je znepokojena

Ruská varování týkající se přerušení dodávek plynu znepokojují Evropskou unii. Mnohdy po nich následuje výzva k uspíšení výstavby alternativních plynovodů, které tranzitní země obchází.„Gazprom bude dodávat jen předplacený plyn. Pokud nebudou naplněny podzemní zásobníky, Ukrajina nepřežije a bude nucena odebírat plyn, který je určen pro tranzit,“ oznámil ruský premiér Vladimír Putin na tiskové konferenci v Helsinkách.„Mohlo by to vést k přerušení dodávek do Evropy na přelomu června a července,“ řekl Putin.

Přes Ukrajinu proudí čtvrtina plynu určeného pro Evropu. Rusko přerušilo dodávky na Ukrajinu v posledních letech dvakrát, a to kvůli sporům ohledně ceny plynu. Od tzv. Oranžové revoluce jsou vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem takřka na bodě mrazu.

Přerušení dodávek mělo negativní dopad na Evropskou unii, zejména v lednu roku 2009, a posílilo snahy o diverzifikaci dodávek energetických zdrojů.

Čtyři měsíce po skončení krize Rusko odmítlo ukrajinský požadavek odložit lhůtu pro zaplacení 5 miliard dolarů. Moskva vyzvala Evropskou unii, aby pomohla Ukrajině splatit dluhy. Reakce Evropské unie ale byla chladná.

Odkoupení se nevyplatí

Podle dohody uzavřené v lednu musí Ukrajina za měsíční dodávky zaplatit nejpozději sedmý den následujícího měsíce.

Žádné problémy s platbou zatím nenastaly. Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz v pondělí oznámila, že za měsíc květen zaplatí včas.

Ruský Gazprom již dříve vyjádřil pochybnost nad ukrajinskou schopností dodávky zaplatit.

Gazprom musí skladovat plyn na Ukrajině, protože kapacita tranzitního systému v zimním období nestačí k uspokojení poptávky EU a dodatečný plyn je čerpán z ukrajinských podzemních zásobníků.

Zásobníky musí být naplněny v létě, kdy je poptávka EU nízká, ale Gazprom se tomu brání, protože se obává, že Ukrajina plyn zpronevěří.

Gazprom tedy dosud prodával plyn Ukrajině a v zimě ho kupoval zpátky. Takový plán se vyplácel, dokud cena plynu rostla. Naftogaz ale očekává těžké ztráty tento rok, protože cena plynu nejspíš klesne.

Nátlak na Finsko

Putin dále řekl, že nevidí důvod, proč by Finsko nemělo povolit výstavbu alternativního plynovodu Nord Stream, který má procházet finskými pobřežními vodami a dodávat ročně do EU 55 miliard kubíků ruského plynu.

BRAND24

„Projekt není v žádném případě v rozporu s finskými zájmy,“ řekl Putin. Finský premiér Matti Vanhanen řekl, že je zapotřebí ještě tří povolení a vláda by měla rozhodnout na přelomu září a října.

Více na EurActiv.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).