Menu Zavřít

Schodek běžného účtu se v říjnu zvýšil na 12,9 miliardy korun

13. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Schodek běžného účtu platebníbilance se v říjnu prohloubil na 12,9 miliardy korun zezářijových 4,5 miliardy korun.

Tento vývoj ovlivnil schodekbilance výnosů, kam spadají výplaty dividend a reinvestovanézisky. Dnes to oznámila Česká národní banka.

Příliv kapitálu na finančním účtu v metodice Evropskécentrální banky se v říjnu zvýšil na 15,7 miliardy z předchozích8,6 miliardy korun. Celkové saldo přímých investic činilopřibližně osm miliard korun, z toho předpokládaný reinvestovanýzisk činil zhruba 5,5 miliardy korun. Zahraniční investice vtuzemsku klesly v říjnu proti září o 6,8 miliardy na 8,1 miliardykorun.

Příliv portfoliových investic za 5,6 miliardy podle ČNBovlivnila především provedená emise dluhopisů českých firem vzahraničí. Saldo ostatních investic bylo zhruba vyrovnané. Obchodní bilance a bilance služeb skončila v říjnu schodkem3,1 miliardy korun. V bilanci běžných převodů jsou zahrnuty čistépřevody do České republiky z rozpočtu EU v rozsahu jedné miliardyKč, dodala centrální banka.

BRAND24

V sektoru vlády byly příjmy na straně aktiv spojeny s inkasemz dříve poskytnutých vládních úvěrů. Na straně pasiv byla čerpánadalší částka úvěru od EIB na odstraňování povodňových škod. Pokles devizových rezerv ČNB po vyloučení kursových rozdílůčinil přibližně 2,2 miliardy korun.

Informace o základních položkách platební bilance zajednotlivé měsíce letošního roku začala ČNB zveřejňovat kvůlipožadavkům Evropské centrální banky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).