Menu Zavřít

Sazka podala návrh k přerušení loterijní činnosti

15. 3. 2011
Autor: profit

Loterijní společnost Sazka v pondělí podala prozatímnímu insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi návrh k dočasnému zastavení loterijní činnosti.

Foto: Profimedia.cz

Sazka žádá o pozastavení činnosti až do rozhodnutí soudce o smlouvě o úvěru, který by špatnou finanční situaci společnosti vyřešil. “Tuto žádost Sazka podala proto, aby do vydání rozhodnutí o smlouvě o úvěru a o smlouvě o spolupráci nedocházelo ke vzniku dalších závazků a škod,“ uvedl mluvčí Sazky Jan Tuna. Dodal, že návrh smlouvy o úvěru a návrh smlouvy o spolupráci byly předběžnému insolvenčnímu správci a soudu předloženy. Účelem těchto smluv je podle Tuny zajistit dostatečné finanční prostředky pro Sazku, překlenout stávající výpadek likvidity a ukončit insolvenční řízení. V současné době jsou společností Sazka vypláceny výhry do 500 tisíc korun a výherci vyšších výher jsou případně chráněni jistinou složenou na ministerstvu financí, dodal Tuna.

Cupka však s návrhem na pozastavení loterijní činnosti nesouhlasí, protože by to znamenalo snížení hodnoty firmy a tím i přihlášených pohledávek. Podle Cupky Sazka v dopisu přiznává, že nemá peníze na vyplacení jackpotu a dluží opět i mobilním operátorům.

Situaci odmítl komentovat i Martin Danko, mluvčí investiční skupiny Penta, která je jedním z uchazečů o Sazku. “K situaci se nebudeme vůbec vyjadřovat. Je to věc Sazky,“ řekl serveru.

Společnosti T-Mobile dluží Sazka 53 milionů korun, potvrdila serveru mluvčí operátora Martina Kemrová. Loterijní společnost operátorům posílá peníze utržené za dobíjení kreditu na svých terminálech, ze kterých si za jejich použití strhává provizi. Podle Kemrové tyto utržené peníze nepatří přímo Sazce, ale jen jejich část - provize. Proto se T-Mobile nyní snaží vyjednávat s Cupkou o jejich výplatě. Kemrová dodala, že na tomto postupu spolupracuje i s dalšími operátory. Mluvčí Telefóniky O2 Martin Žabka pro iHNed.cz uvedl, že nemá informace o tom, že by Sazka měla vůči operátorovi nějaký dluh.

Hlavním bodem dnešní valné hromady byl návrh na odvolání ředitele a šéfa představenstva firmy Aleše Hušáka ze všech funkcí, změna stanov, jež by umožnila vstup strategického partnera, a návrhy na změny v řízení Sazky. Valná hromada však dnes Hušáka z jeho funkcí neodvolala a zamítla také návrh na změnu stanov, který by umožnil vstup strategického investora do společnosti, informoval ČTK po skončení valné hromady předseda Českého střeleckého svazu Lubomír Bílek.

Sazka mlžila kolem výplaty rekordního jackpotu 103,4 milionu korun již v pondělí, který padl letos 6. ledna. Podle zákona má na vyplacení výhry lhůtu 60 dní od přihlášení výherce, který se musí do 35 dnů přihlásit o výhru. Kdyby se tedy přihlásil ihned druhý den po výhře, nejzazší termín pro výplatu by v tomto případě byl 7. březen. Cupka přitom Sazce podepsal souhlas s vyplacením rekordního jackpotu minulý pátek.

Sazka čelí dvěma návrhům na insolvenční řízení. Jeden podala KKCG podnikatele Karla Komárka, druhý podnikatel Radovan Vítek, jenž tvrdí, že je největší věřitel Sazky s pohledávkou 1,5 miliardy Kč. Oba navrhovatelé se zároveň o Sazku ucházejí. Třetím zájemcem jsou Penta a E-Invest.

BRAND24

Vedení Sazky může od minulé středy nakládat s majetkem společnosti jen se souhlasem předběžného insolvenčního správce.

Konání dnešní mimořádné valné hromady prosadili menšinoví akcionáři. Většinový vlastník ČSTV, který ovládá zhruba 68 procent akcií firmy, má dnes ale hlasovat proti návrhu minoritních akcionářů na změnu stanov i na odvolání ředitele a šéfa představenstva Sazky ze svých funkcí. Výkonný výbor ČSTV se milou středu shodl rovněž na tom, že jediným krokem k odvrácení insolvence Sazky je uzavření úvěrové smlouvy, která zajistí zdroje pro řešení aktuálních potřeb firmy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).