Menu Zavřít

Šašek provokuje: Usměj se, voliči

15. 8. 2013
Autor: Profimedia.cz

Nejspíš se blíží volby rychleji, než jsme si všichni mysleli. Ty v Česku stejně jako v dalších nerozvinutých společnostech představuje ohromné rozdělení lidí do navzájem se napadajících skupinek, které na sebe kydají v lepším případě jen hnůj.

Společným jmenovatelem českých voleb tak tedy jako vždy za posledních deset let bude rozdělení – budeme hledat, čím jsme jiní než ty ostatní. Pro čtenáře přeložím: v čem jsme my lepší než ti druzí, třetí, čtvrtí a další. Jako by tato společnost nebyla vyhrocená už dost, že, Šluknované, českobudějovičtí Májovci.

Šašek by proto rád připomněl, že existují i fenomény, které sdílíme, shodně je užíváme i jimi trpíme. Tou univerzální a nezpochybnitelnou pak je skutečnost, že na občankách máme všichni shodně naprosto debilní fotografie.

Nejprve si popišme mechanismus, proč ony odporné fotky máme. Někoho totiž před poměrně krátkou dobou napadlo, že se v zájmu bezpečnosti (pod jiný důvod se takové zrůdnosti neschovají) na všechny příslušné úřady nainstalují digitální kompakty. Ty pak budou snímat obličeje občanů lačnících po občance. Vedle bezpečnosti jistě někdo použil i v Česku obávaný termín digitalizace, že to tedy celé bude jednodušší a úřednice si žadatele cvaknou a fotka bude hned spárovaná se žádostí.


Čtěte také:

Šašek provokuje: AAAAA rating pro všechny

Šašek provokuje: Lúzo, sbal se a táhni


Principiálně krásné, realita se ale idejím jaksi vzpříčila. Děvčata na úřadech totiž zkrátka neumějí fotit a cvakají (jiné sloveso použít nelze) nebožáka z dvaceti centimetrů za použití širokoúhlých skel. K tomu si přidejte nesvětlo a povel „tvařte se neutrálně“ a výbušná fotografická směs je na světě. Šašek sám má na občance fotku tak neuvěřitelně hloupou, že by si s ní ani pro důchod nešel.

BRAND24

Co s tím? Snad jen připomenout, že zatímco soukromý sektor se profesionalizuje (až to má často bizarní projevy, že snad i toaletářky musejí mít maturitu), státní správa se zarputile snaží tomuto ošklivému trendu bránit. A dokud se to nezmění, bude vlastně úplně jedno, k jakému hloučku se za těch pár měsíců přihlásíte.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).