Menu Zavřít

Šašek provokuje: Sociální realita

10. 12. 2015
Autor: Profimedia.cz

Jako správný intelektuál šašek v téhle provokační rubrice většinou kydá hnůj na hlavu Čechům, popřípadě nějaké jejich podmnožině. Posypávání se popelem je ostatně veskrze sympatický národní sport, který nejvíce pěstuje česká publicistická elita. Když říká „Češi jsou… (doplň cokoli od zbabělců po zloděje),“ myslí ONI jsou, nikoliv MY jsme, nebo snad dokonce JÁ jsem. Šašek proto čistě pro osvěžení debaty chtěl na tomto místě vyvézt pár koleček hnoje na hlavu jinému národu.

V zaměřovači byli v první řadě Němci za strasti, které způsobili v oblasti na východ od Aše za posledních sto let. Šašek přitom nezamýšlel stavět kritiku na druhoválečných vinách, což je dnes laciný trik Řeků, když jim proti Němcům docházejí argumenty. Západním sousedům chtěl v první řadě připomenout, že to byli oni, kdo v sedmnáctém roce instaloval v Rusku bolševika, a byli to oni, kdo o něco později přilákali bolševicko-mužické hordy do střední Evropy, kde setrvaly dlouhá desetiletí.

Protože ale nastal advent, Němci jsou milí lidé a dnes mají svých starostí nad hlavu, tento list je ušetří dalších traumat. A všechny ostatní národy také. Naopak šaškovi došlo, že největší provokací bude pochvala do vlastních řad.

Češi jsou totiž báječní a skvělých vlastností mají více než dosti. Jsou vzdělaní, sečtělí, pohostinní, vtipní, mírumilovní, stateční, slušní, zruční, usměvaví, tolerantní, hrdí, svobodomyslní, kreativní, podnikaví, pilní, pořádkumilovní i zcestovalí. Světu dali jedinečný humor, hospodskou kulturu, pábení, nikdy nesnili o veliké Čechii na úkor jiných, zneškodnili nejvyššího zneškodněného nacistu, vytáhli Slováky z uherské žumpy, zahájili reformaci, svrhli komunismus bez výstřelu, obnovili rozvrácenou občanskou společnost…

Pardon, něco tady píplo, na chvíli si odskočím k Facebooku, abych neztratil kontakt s realitou… Tak už jsem zpátky. Cože jsem to chtěl? Jo, ti Češi. Teda to je fakt pakáž!

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí


Čtěte další Šaškovy provokace:

Kandidát na kulturní zvěrstvo dekády

BRAND24

Běžkaři nechtějí platit? To je novinka!

Kdo neplive, není Čech

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).