Menu Zavřít

Šašek provokuje: Mentalita holokaustu

26. 3. 2015
Autor: Profimedia.cz

Šašek si myslí – bez ironie –, že ombudsmanka Anna Šabatová a její tým dělá spoustu záslužné práce. Často je za ni poměrně nechutnou formou kritizována, logicky hlavně tehdy, když šlápne do vosího hnízda tradičních českých předsudků a malosti.

Tak třeba když kancelář prověřovala praktiky na realitním trhu, kdy kanceláře inzerují u pronajímaných bytů „Romy nechceme“. Lidé od ombudsmanky se prostřednictvím mysteryshoppingu vydávali za zájemce o pronájem s romskými jmény, přičemž byli s poukazem na romský původ opravdu odmítnuti. Jedna z testujících pak podala žalobu na náhradu újmy. Ombudsmanka upozornila, že vlastníci či makléři porušují antidiskriminační zákon, v daném případě makléř přímo a majitel naváděním. Tak.

Šaškovi jednou vyprávěla paní, Romka, že s manželem (oba vysokoškoláci, dobře situovaní a úspěšní, ano, i takoví Romové tady jsou) občas nabízejí byty k pronájmu. Vlastní totiž činžovní dům. Téměř pravidelně se jim stává, že zájemce se zeptá, zda v okolí nebydlí nějací Romové. Manželé si prý vždy užívají, že mohou říct, my jsme Romové. Ale uráží je to.

Aktivita ombudsmanky přesto vzbudila vlnu trapné kritiky. Například Václav Klaus mladší ve svém blogu považuje boj proti diskriminaci až za „znárodňování bytů“. Stát prý nechutnými provokacemi útočí na právo na nakládání se svým majetkem, tudíž je to plíživé znárodnění. „S kým chce nebo nechce majitel nebo naopak nájemce uzavřít smlouvu, do toho nikomu nic není. Například když nějaký majitel nemovitosti nechce uzavírat smlouvu se zrzavými – co má být? Podobně někteří nechtějí podnájemníky se psem, jiní nechtějí dva muže (protože se bojí, že nebudou uklízet a byt se poničí) nebo mají jiná omezení, ať už smysluplná či méně,“ argumentuje mladý Klaus.

Šašek ví, že hádat se o to, že jde o něco váhově zcela jiného, s někým podobného smýšlení, nemá smysl. A že takových lidí zná hodně. Doporučil by ale jedno. Do zprávy ombudsmanky si místo slova Rom vsaďte slovo Žid. Pak bude jasno. Snad.


Čtěte další Šaškovy provokace:

Hýčkejme si své bastardy

BRAND24

Řešení pro Blanku za pár kaček

A mužem roku se stává... Vladimir Putin

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).