Menu Zavřít

Šašek provokuje... Konečně jsme hrdí Evropané. Se vším všudy

26. 6. 2014
Autor: Profimedia.cz

Můžeme si oddychnout. Po fázi eurohujerství (kolem vstupu) a zbytečné fázi euroskepticismu (od vstupu až donedávna) jsme se konečně prokopali ke vcelku zdravému vztahu k mateřské společnosti, tedy Evropské unii. Důkaz přinesla vláda, která vedle mnoha dalších návrhů přišla s myšlenkou, že by český eurokomisař mohl dostat rezort dopravy. Umíte si představit myšlenku více hodnou současného stavu Evropské unie?

Jen aby nenastala mýlka, na rozdíl od jiných kritiků Evropské unie šašek s původní myšlenkou sjednocené Evropy souhlasí. A ani mu nevadí povinnost být pod nadvládou Německa, to s Francií by měl větší problémy. Ale triumvirát „volný pohyb osob, služeb a zboží“ je skvělý, klidně by přidal ještě povinnou angličtinu, abychom si také rozuměli, ale to je asi hudba velmi vzdálené budoucnosti.

Přesto, co občas z EU vypadne na nebohé Evropany, je opravdu na úrovni nápadu mít českého eurokomisaře pro dopravu. Umíte si představit národ, který dopravě dal méně než Češi? Či možná ještě lépe vyjádřeno, kdo pojmu doprava vzal více než Češi? Jen si to zrekapitulujme. Dálniční síť v Česku patří k nejdražším v Evropě, a to přesto, že se po oněch dálnicích ani jezdit nedá. Navíc když už se dostanete k třeba pětikilometrovému úseku bez jediného omezení a s novým nerozpraskaným povrchem, legálně můžete jet maximálně 130 kilometrů za hodinu, což je v 21. století skandální.

Dálnice jsou ale oproti železnici pouhou legráckou. Těch absurdit, které za pár let nastaly na kolejích, jsou kvanta a každá jedna posílí tu předchozí.

BRAND24

Zábavná je třeba akce s koridory. Po desítkách let se blíží kýžený stav, kdy budou koridory na všech hlavních tazích. A všude se konečně bude moci jezdit až – prosím virbl – 160 kilometrů za hodinu. K tomu jsme Českým drahám za miliardy nakoupili vlaky, jež mají konstrukční rychlost úplně někde jinde. To už ale všem přijde jako normální a v zemi, která by měla povít dalšího eurokomisaře dopravy, je to asi dobře.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).