Menu Zavřít

šašek provokuje: Jak se (ne)dělá politika

5. 2. 2015
Autor: Profimedia.cz

Uplynul zhruba rok od chvíle, kdy ministři usedli do svých křesel, a mnozí komentátoři se už pustili do bilancování. O tom, že není co bilancovat, kromě zrušení bohulibých poplatků u doktora, populistického zvýšení důchodů (při neexistující inflaci) a vytvoření zbytečné třetí sazby DPH, se moc nemluví.

Přesto to byl rok plný významných vzkazů. Například víme, že vláda nebude jednat za zády voličů, ale všechna rozhodnutí se den dva dopředu dozvíme ze stránek dvou deníků ve vlastnictví vicepremiéra. Konečně tak končí odporný zlozvyk debatovat v kuloárech, snažit se o politické dohody (ty přece zatím nejsou, ale měly by být kriminálním činem), nedej bože, že by se tam domluvila nějaká směna „něco za něco“.

Další novinka se týká institutu vládní opozice. To jsou lidé nesouhlasící s názorem vicepremiéra a ministra financí a vzhledem k povaze jeho hnutí, se všichni rekrutují ze zbývajících dvou vládních stran. Pokud se při hlasování nějaký opozičník „utrhne“, druhý den je vláčen po kanálech či ještě horších místech. Popřípadě se začne některý z investigativních hrdinů šťourat v minulosti příslušného zločince. Policisté přece vždycky nějaké to kompro mají. Ostatně na premiéra se jeho obávaný kostlivec v podobě privatizace OKD loni také vytahoval nejednou.

Posledním výrazným vzkazem je, že vláda za nic nemůže. Všechno způsobily vlády předchozí či téměř nadpřirozené okolnosti. Tato vláda nebude za nic moci ještě zhruba dva roky. Pak rovnou najede na předvolební kampaň, kdy nastane další kolečko ještě větších slibů než minule.

Tím pojem vládnutí končí. Nic dalšího se neodehrálo a šašek si je téměř jistý, že ani neodehraje. Mimořádným symbolem akčního nasazení vlády jsou „diskuze“ o prolomení limitů. Vláda citlivý problém záslužně otevřela a tak den se zdálo, že jej chce i řešit. Pak vše nabralo typický směr: zainteresované strany snad asi posté deklarovaly svá více než notoricky známá stanoviska. Jde však o to rozhodnout. A toho se s tímto kabinetem dočkáme stěží.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí


Čtěte další Šaškovy provokace:

Šašek provokuje: Tak už do toho kyseláče kousněte

BRAND24

Šašek provokuje: Všichni Kájové dávají teroristům do ruky další zbraň

Šašek provokuje: Školství by nemělo být zamořeno lemplovstvím

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).