Menu Zavřít

Šašek provokuje: Doba revizí je tu, připravme se na cokoli

27. 6. 2013
Autor: Profimedia.cz

Je to možná s podivem, ale právě kulatých 23 let po pádu komunismu v Česku nastala doba velkého intelektuálního, sociálního a legislativního úklidu. Reviduje se spousta věcí.

Například jsme s velkou radostí začali přehodnocovat smluvní vztahy. Podpis smlouvy přestal fungovat jako záruka, že se budou jednotlivé smluvní strany chovat podle domluvené smlouvy. Zdá se, že od jednoho průlomového rozsudku můžeme podepsat v podstatě cokoli a nemusíme se tím ani trochu řídit.

Pro šaška trochu překvapivě začala nyní policie (a státní zástupci, tedy dohromady spíše legislativní exekutoři než vykladači) revidovat zákony a jejich výklad. Možná škoda, že už v jejich řadách není tolik elitních absolventů plzeňských práv jako Václav Láska, byť na ambicích se to neodrazilo. Šašek má k celé takzvané uplácecí kauze jedinou otázku – pokud jsou ve vazbě lidé, kteří údajně brali úplatek (s čímž šašek nesouhlasí), proč nejsou policisté konzistentní a nešoupnou tam i lidi, kteří úplatek údajně poskytli? Dávat i brát úplatek je tu přece na stejné úrovni, ne?

Počkejme si, jak se zachovají politici, kteří si na pochlebování policistům a plebsu nahánějí politické bodíky. Snad budou skutečně důslední a došlápnou si (samozřejmě pod vedením muže s nejkrásnějšíma očima a účesem na východ od Prahy) i na další bandu kriminálníků. Za ty by totiž při dnešní vlně revizí měli být označeni všichni lidé, kteří během takzvaných privatizací bytového fondu dostali byt za zvýhodněnou „cenu“. A pak je za už skutečnou (tedy tržní) cenu prodali lidem s hypotékami.

Je-li politická praxe uplácením, pak je tato privatizace zcela klasickým podvodem, kde byl buďto okraden stát, nebo potom kupující nemovitosti za tržní cenu. Ale bojím se, že právě tato revize společenské praxe posledního dvacetiletí by asi mnoho politických bodíků žádné straně nepřinesla. Na druhé straně by to byla jediná skutečně spravedlivá revize ze všech.


Čtěte také:

BRAND24

Šašek provokuje: Vysoká informační

Šašek provokuje: Prevence

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).