Menu Zavřít

Šašek provokuje: BIS debutuje smysluplnou zprávou

1. 8. 2013
Autor: Profimedia.cz

Nikdo to už nečekal, a přece se podařilo BIS přijít se zprávou, která překvapuje, dává smysl a co víc – je důležitá. Po loňském (ne)zjištění, že v komunálu bují klientelismus (to by jeden opravdu neřekl), nám tento těžko pochopitelný útvar řekl, že bujení latentního rasismu je nebezpečné. Skutečně a vážně nebezpečné.

Nejde o prostotu a samozřejmost sdělení. Tím novým je rozpor mezi zprávou BIS a společenskou objednávkou, která přesně po takovémto prohlášení nevolá.

Doposud majorita pracovala s názorem, že nebezpečný je extremismus. Za tím se pak skryjí obavy z přebujení nácků, pankáčů, alkoholiků, bezdomovců, prznitelů dětí a šašek neví čeho všeho dalšího. Biska ale nyní říká, že ještě nebezpečnější je latentní sklon k extremismu. Sedění doma u televize, podpora vlastní deprivace, vyhledávání vnějších nepřátel a nadávání na ně.

Jak se letos ukázalo v Českých Budějovicích, v dlouho trvající krizi (nejprve osobní, poté celospolečenské) se tento latentní sklon velmi rychle mění v aktivní odpor vůči bližnímu svému. Je dost zřejmé, že se takový dav potom chová jako psychicky nemocný člověk a prospěla by mu klasická psychoanalýza.

Je otázkou, kdo by tuto psychoanalýzu latentně rasistických lidí měl provádět. Biska přispěla tím, že zahájila diskuzi o škodlivosti takového myšlení. Jak se ukazuje na diskuzích bulvárních serverů, lidé jsou pro tuto analýzu sice zralí, ale vůbec na ni nejsou připraveni.

Daleko raději si živí vlastní deprivace agregáty typu Rusnokova vláda, cikáni, krize, blbá nálada. Ty jsou abstraktní a stačí se tyto pojmy naučit používat alespoň trochu smysluplně a člověk se zdá být racionálním, myslícím.
Mnohem důležitější je však začít od sebe. Uvědomit si, že tyto agregáty nejsou všemocné. I v krizi se člověk může chovat jako člověk, a ne jako tupé hovado. Případně si lze vzít poučení od buddhistů, zavřít oči a nechat veškeré agregáty zmizet.


Čtěte také:

BRAND24

Šašek provokuje: Mýtné pro cyklisty

Šašek provokuje: Je soudnictví autopoietickým systémem?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).