Menu Zavřít

Šašek provokuje: Běžkaři nechtějí platit? To je novinka!

26. 11. 2015
Autor: Profimedia.cz

Určitě se z toho brzy stane klíčové téma tohoto národa. Po odeznění virtuální „imigrační krize“, popřípadě před vypuknutím zatím nevyhlášené války opanuje hospody a tramvaje jiné téma – opravdu Šumava zpoplatní běžkařské stopy?

Pomine-li šašek svůj odpor k neestetickým běžkařům a vyhne-li se meritu věci (v kapitalismu se opravdu platí za všechno, ať už formou daní či přímého poplatku), má k věci jedinou, zato důležitou poznámku.

Diskutéři na fórech často operují tím, že běžkaři už za tratě vlastně trochu platí tím, že utrácejí v hospodách, takže by právě hospodští měli v zájmu vlastního kšeftu dotovat úpravu stop. A teď otázka: už jste viděli běžkaře, který by přivlál do hospody a utratil tam skutečné peníze?

Šašek dělal v šumavské hospodě v letní i zimní sezoně a zná trochu jiný příběh. Běžkař se připotácí více či méně oslivovicován/orumován i se svým arzenálem (nehezké, ale jistě funkční prádlo, běžky, hole, ideálně z něho opadává sníh či námraza).

Snaž se, dostaneš korunu

Usadí se u stolu, půl hodiny lustruje menu, objedná si polévku a samozřejmě pivo. Poté zaplatí maximálně do padesáti korun, přirozeně s tím, že účtovat za pečivo je opravdu nehoráznost a pivo, ten eurohnus, je předražené.
Dýško? Milej zlatej, cos předvedl tak světobornýho, že bych ti měl ty dvě koruny nechat?

Pak velkolepě odchází s tím, že obsluha po něm bude samozřejmě vytírat, protože roztál i poslední sníh z nejtajemnějších záhybů odpudivých elasťáků. U běžkařské rodinky to znásobte tak desetkrát, ale s tím, že účet je nanejvýš dvojnásobný („víte, děti mají dietu, tak si dají vlastní jídlo“). A dýško stále nulové.

Takže ano, šašek je pro jakékoli zpoplatnění šumavských i dalších běžeckých stop. A je-li pro běžkařský národ likvidační dvacka na den, měl by prodělat reality check v podobě jednodenního skipassu v jakémkoli lyžařském středisku. Pak by rád solil dvacky a modlil se, aby nikde nikdo moc nemluvil o tom, jak strašlivě laciné to běžkování vlastně je.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí


Čtěte další Šaškovy provokace:

Šašek provokuje: Mentalita holokaustu

BRAND24

Šašek provokuje: Visegrádská žumpička

Šašek provokuje: Češi prostě neumějí být favority

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).