Menu Zavřít

Šaría bankovnictví dobývá Británii

30. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Západní společnosti hrozí islamizace pomocí peněz

Velká Británie se nenápadně stala světovým centrem islámského bankovnictví řízeného právem šaría. Postaral se o to sám Gordon Brown, který to před dvěma roky naplánoval, schválil a uzákonil ještě jako ministr financí. Podle zprávy International Financial Services London z letošního února má Velká Británie pět bank plně podléhajících právu šaría a dalších 17 bank otevřelo speciální „šaría pobočky“ pro muslimské klienty.
Jejich fondy mají hodnotu 18 miliard liber, které teď poletují nad britským investičním trhem a očichávají, co je zde ke koupi. Někteří finanční analytici už vyslovují obavy, že bude-li se bankovní krize prohlubovat, islámské banky by mohly jednoho dne skoupit a ovládnout britský finanční sektor a jeho prostřednictvím zrychlit celkovou islamizaci Velké Británie. Že se k tomu začíná schylovat, by se mohlo soudit i z toho, že šaría bankovnictví se v zemi vyučuje na více než 50 odborných školách a institucích. Šaría bankovnictví žádají přibližně tři čtvrtiny britských muslimů. Navíc už asi pětina žadatelů o služby šaría bank jsou nemuslimové, kteří se domnívají, že islámský bankovní systém je etičtější, poctivější, průhlednější a efektivnější než ten zkorumpovaný a krachující kapitalistický.
Není. Je jenom zakuklenější. A antidemokratičtější.

BRAND24

BEZ ÚROKŮ Připomeňme si, že celý úspěch západní civilizace je postaven na úroku, kterým si může ekonomicky polepšit a s trochou fištrónu i zbohatnout každá venkovská babička. Je to systém, který rozprostírá bohatství mezi velký počet občanů, posiluje jejich nezávislost a svobodu a přidává jim na důstojnosti. Islámský bankovní systém nic takového neumí a vlastně to znemožňuje. Zakazuje účtování a vyplácení úroku (bohatnutí prostých spořitelů), ale protože ví, že bez zisku vám nikdo peníze nepůjčí, nahrazuje úrok dvěma způsoby. Jednou metodou je to, že vám dnes půjčí milion šestáků s tím, že jich za pár let vrátíte (například) dva. Arabsky se tomu říká „murábaha“ a nepočítá se to jako úrok, nýbrž jako legitimní podnikatelský zisk, třebaže je to totéž: vracíte víc, než si vypůjčujete. Druhá metoda, zvaná arabsky „mušáraka“ spočívá v tom, že zapůjčovatel se stává kontrolním spolumajitelem vašeho majetku. Vám jako prostému spořiteli (tedy zapůjčovateli) ale žádný úrok žádná finanční instituce nevyplatí.

ISLAMIZACE SKRZE PENÍZE Na šaría bankovnictví může tedy bohatnout prakticky jen ten, kdo už bohatý je. Proto patří islámské společnosti mezi sociálně a ekonomicky nejméně vyrovnané, s bohatstvím soustředěným v obscénním množství v rukou několika vládnoucích klanů. Na evropského spořitele a investora tedy nemůže mít tento systém jiný účinek než ožebračující. Druhým rizikem je nedostatečně zaručená kontrola státních institucí nad šaría bankami a jejich propojením se světovými islámskými institucemi, včetně těch, jež se netají programem islamizace světa. Šaría bankovnictví je nedílnou součástí komplexního právního systému řízeného fundamentalistickými klerikály s duchovním a právním centrem v Saúdské Arábii (Akademie Fiqh v Džiddě). V tomto právním systému se zákony šaría vztahují na každého, kdo služby šaría bankovnictví používá. Včetně zákazu investic do „neislámských“ projektů. Do těch patří nejen například výroba a prodej alkoholu, ale taky třeba šíření křesťanství, judaismu, hinduismu, buddhismu, ateistického liberalismu, rovnoprávnosti žen a vlastně čehokoli, co se dá vykládat jako nepřátelské vůči islámu. Šaría bankovnictví je tedy účinná metoda, jak západní společnosti vnutit nadvládu islámu pomocí peněz. A to je to třetí a největší riziko. „Islámský finanční systém může vydláždit cestu pro nastolení nových pravidel v západním světě,“ napsal o šaría bankovnictví vatikánský list Osservatore Romano. O tom není pochyb. Zda to bude ku prospěchu křesťanského světa, se možná Osservatore jednou podiví, bude-li se ještě smět divit.
Ale když se tak člověk zamýšlí nad tím, že mu i ta nejštědřejší britská spořitelna letos srazila úrok ze šesti procent na půl procenta, napadá ho, zda britské bankovnictví na nás všech už právo šaría nezkouší, abychom si zvykli.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).