Menu Zavřít

Šance nabízejí třetí země

9. 12. 2011
Autor: Euro.cz

Vývoj eurozóny, příležitosti českých firem za hranicemi či paralýza vlády byly tématem diskuse manažerů a prezidenta Václava Klause

Již tradičně se v závěru roku setkal prezident Václav Klaus v pražské restauraci Mlýnec s předními českými manažery a podnikateli na akci pořádané týdeníkem Euro ve spolupráci s partnery. Tentokrát jimi byly firmy ČEZ, Veolia Voda, Ernst & Young, GE Money Bank a Saab. Ve svém projevu (viz stranu 30) analyzoval Václav Klaus zejména uplynulý rok, proto jedním ze stěžejních témat i pro následnou diskusi byla ekonomická krize.
„Schválně nepoužívám slovo ,globální‘, protože nejde o světovou krizi. Dokonce i na nedávném setkání v Senegalu se mě ptali, proč by to tak mělo být, když se problémy týkají jen Evropy, případně USA,“ uvedl prezident při debatě. Jak dodal, Evropa je kvůli svému ekonomicko-sociálnímu modelu k dluhům a rozpočtovým deficitům náchylná, i když bez jednotné evropské měny by se dluhová krize nedostala do takových rozměrů, v jakých je nyní.

BRAND24

Evropský problém

Z reakcí v publiku se zdálo, že jeho názor nebude nikdo z podnikatelů rozporovat, spíše přikyvovali. „Myslím, že pan prezident situaci zanalyzoval trefně. I na mě se při podobných zmínkách v Indii či na Arabském poloostrově shovívavě usmívají, jsou to koneckonců přívětiví hostitelé. Pokud měl pan prezident při slovech o neúčinných prorůstových opatřeních státu na mysli stavby jakýchsi hladových zdí, pak s ním také nelze nesouhlasit. Průmyslu spíše pomohlo například dřívější navýšení kapitálu v Exportní bance. Pravdu má také v tom, že bychom se ve vývozu měli soustředit na jiné země, než je de facto domácí trh Evropské unie,“ reagoval na Klausova slova Jan Světlík, generální ředitel a člen představenstva firmy Vítkovice Holding. Ušetřena nezůstala během setkání Euro Business Breakfast ani vláda, která podle Klause i kvůli vnitřním sporům v podstatě nevyužila svůj většinový potenciál v Poslanecké sněmovně. Podle počtů moderátora Jakuba Železného vládu poznamenalo i celkem sedm ministerských obměn. „S analýzou pana prezidenta souhlasím, snad nerozšířím řady měnících se ministrů,“ uvedl svůj vstup do diskuse ministr zemědělství Petr Bendl z ODS. „Jde-li v případě krize o evropský problém a řešení situace se i kvůli nutné dohodě 27 států hledá těžko, měli bychom se obrátit i na třetí země,“ dodal. Mezi zeměmi, které zmiňoval nejen Klaus, ale například i Jan Světlík, nejčastěji zaznělo Rusko, státy bývalého SNS, Indie nebo Brazílie.
Během diskuse prezentoval Václav Klaus i možná řešení evropských problémů. Nabízejí se podle něj tři varianty. Tou horší z nich má být cesta od evropské měnové unie k evropské fiskální, případně politické unii. Druhým možným řešením je co nejvíce homogenizovat nesourodou měnovou unii, i pokud by mělo jít o vytlačení zemí, které do ní patří nejméně. „Pokud by šlo o připravený a plánovaný proces, nic hrozného by se nestalo, podobně jako při rozdělení Československa, které se nijak nedotklo ani jeho obyvatel,“ nadhodil prezident s tím, že k takovému kroku zřejmě EU nenajde odvahu.
Posledním možným receptem, jak se poprat se současnými evropskými problémy, je řešení ad hoc bez „znásilňování“ evropských smluv. Pokud by pak k záchraně přispěly všechny státy a zároveň se tím k ničemu dalšímu nezavazovaly, mohla by se na tom podle Klause podílet i Česká republika.

Medveděva nezajímal jen Temelín

Při diskusi došlo i na čerstvě skončenou návštěvu ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. Šéf české pobočky společnosti Cisco Jiří Devát zmínil jedno z témat schůzky prezidentů – dostavbu jaderné elektrárny Temelín. „Když se jednalo o privatizaci ČSA, byl ruský Aeroflot vyloučen kvůli bezpečnostním rizikům, co se od té doby změnilo?“ zajímal se Devát.
„Nezměnilo se nic. Nevím, proč bylo slovo Temelín prezentováno v novinových titulcích tak výrazně. Mluvili jsme o tom, ale věnovali jsme tomu v našich rozhovorech asi jen tři procenta času. Daleko zajímavější slovo, které s ohledem na ekonomické vazby Česka pronesl, bylo ,diverzifikace‘. I já si myslím, že bychom se měli povznést nad existující zúžení našeho pohledu jen na energetiku,“ odvětil Václav Klaus.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).