Menu Zavřít

Samostatné živnosti pod společným jménem

10. 9. 2007
Autor: Euro.cz

S kamarádkou chceme založit agenturu se společnicemi a společníky (nejedná se o sexuální služby!). Oba si chceme poříživnostenská oprávnění. Je možné potom společně pod jedním jménem podnikat, aniž bychom museli zakládat nějaké s. r. o. nebo akciovku?

Jiří Pošta

Ano, podobný postup běžně používají například kadeřníci, kteří si společně založí salon pod společným názvem, ale fakticky podnikají každý „sám za sebe“. Musíme totiž rozlišit dvě roviny pojmenování podnikatele.

Živnostenský list a podobná osvědčení (včetně případné registrace v obchodním rejstříku) jsou vydávány na takzvanou obchodní firmu (do prosince 2000 označovanou jako obchodní jméno). U fyzické osoby je obchodní firma tvořena povinně jménem a příjmením, případně dodatkem odlišujícím osobu podnikatele nebo druh podnikání od jiných podnikatelů stejného jména v dané lokalitě (případně jej rozlišují další znaky jako datum narození či bydliště). Pod tímto jménem podnikatel vystupuje ve vztahu k úřadům i zákazníkům, musí jej například povinně zpřístupnit v provozovně (typicky na vstupních dveřích), vydávaných účtenkách a podobně.

BRAND24

Vedle toho je ale nutné odlišit označení provozovny, produktu nebo služby. Tam má podnikatel prakticky volné pole - tedy pokud název není zcela klamavý, snadno zaměnitelný s konkurencí nebo v rozporu s dobrými mravy. Právě tímto způsobem postupují například kadeřníci, kteří podnikají na své živnostenské listy, ale nad dveřmi provozovny mají vedle toho také společnou značku, například Kadeřnictví Sluníčko nebo Ostré nůžky.

Podniká-li více osob pod společným jménem bez založení právnické osoby (obchodní společnosti), často tak činí na základě smlouvy o sdružení. Její existence je vhodná především kvůli úpravě vzájemných vztahů mezi nimi. I v takovém případě však v provozovně či na dokladech nesmí - vedle společného jména - chybět obchodní firma, tedy jméno a příjmení konkrétního majitele živnostenského listu, který službu provedl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).