Menu Zavřít

Sám si kácím, sám si prodám

16. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Státní podnik se rozhodl založit zcela novou a vlastní firmu

Vládce většiny českých hvozdů, státní podnik Lesy České republiky (LČR), zřejmě nekoupí padesát procent akcií firmy Hradecká lesní a dřevařská společnost, jak dříve proklamoval. LČR v největším tuzemském obchodníkovi se dřevem sice již kontrolují poloviční podíl, ale místo nákupu dalších akcií si zřejmě založí zcela novou a vlastní obchodní firmu. Informaci potvrdil týdeníku EURO zdroj blízký vedení LČR a rovněž spolumajitel Hradecké lesní a dřevařské společnosti (HLDS) František Dejnožka.

BRAND24

Stop nákupům.

Dejnožku, který v HLDS kontroluje zbývající padesátiprocentní podíl, rozhodnutí Lesů ČR notně překvapilo. „Prostřednictvím médií jsem se před časem dozvěděl, že o polovičním podílu státu v naší společnosti chce současné vedení Lesů ČR začít jednat. Dodnes se však žádná seriózní rokování neuskutečnila,“ sdělil týdeníku EURO Dejnožka. A dodal: „Na můj dotaz mi bylo oznámeno, že si Lesy České republiky založí vlastní obchodní společnost. Chápu to tak, že podobnými prohlášeními, která se dozvídám od třetích stran, odpovědné osoby nejen poškozují Hradeckou lesní a dřevařskou společnost, ale i snižují hodnotu podílu státu v této firmě.“ V roce 1998 Lesy České republiky získaly v Hradecké lesní a dřevařské společnosti 49procentní podíl. V roce 2004 pak státní podnik ve firmě odkoupil další procento. Dle informací týdeníku EURO LČR za podíl zaplatily několik desítek milionů korun. „Částka je důvěrná. Pouze mohu říct, že k ní Lesy ČR dospěly na základě dvou nezávislých znaleckých posudků. Určitě však zaplatily mnohem méně, než na kolik by je vyšlo budování vlastní obchodní firmy,“ konstatoval již dříve Dejnožka. Odhady současné hodnoty firmy se pohybují kolem 150 milionů korun. A to včetně jejich dceřiných firem.

Příliš mnoho kritiky.

Dnes většinu obchodu pro státní podnik provádí právě Hradecká lesní a dřevařská společnost. Zobchoduje ročně dříví zhruba za jednu miliardu korun. Za to jí LČR platí přes tři procenta z obratu, něco přes třicet milionů korun.
Obchodní vztahy mezi Hradeckou lesní a dřevařskou společností a Lesy ČR mají nejen mnoho kritiků, ale i zastánců. Někteří lesníci tvrdí, že stát tímto způsobem stabilizuje celý trh s dřevem. Oponenti naopak upozorňují, že LČR prodejem dřeva přes prostředníka přicházejí o mnoho peněz. O přínosu obchodního svazku není přesvědčen ani ministr zemědělství Petr Gandalovič. Ten proto před časem přišel se dvěma variantami, jak spory kolem obchodování se dřevem vyřešit. První předpokládá, že stát získá ve firmě sto procent akcií, takže prodej dřeva bude zcela v jeho režii. „Jinak počítáme s tím, že prodej přes tuto firmu ukončíme letos v prosinci,“ konstatoval před časem ministr. Dejnožka však oponuje tvrzením, že se Gandalovič o HLDS vyjadřuje velmi vehementně a na základě nepřesných informací. „Požádám ho jako zástupce zřizovatele LČR o schůzku, kde bych se chtěl dozvědět další postup při jednání v této klíčové záležitosti,“ dodal Dejnožka. Vyřešení situace kolem obchodování se dřevem dostal na starost šéf Lesů ČR Jiří Holický. Dejnožka již několikrát tvrdil, že spolupráce HLDS a Lesů ČR je pro státní podnik přínosná a především výdělečná. Zdůvodňoval to tím, že LČR přináší úzká spolupráce se specializovanou společností, která uskutečňuje obchodní politiku státních lesů, potažmo státu, celou řadu výhod. „HLDS není na rozdíl od LČR v pozici veřejného zadavatele, což je v případě zajišťování služeb v oblasti logistiky daleko operativnější. Firma je členem klíčových komoditních burz nejen v ČR, ale i ve středoevropském regionu. Má právo přímo obchodovat na veřejných kontrolovaných trzích a je schopná předkládat LČR kvalifikované prognózy vývoje trhu s dřívím, a tím umožnit LČR včasnou přípravu a reakci,“ říká Dejnožka. Oponenti naopak tvrdí, že podobné funkce zvládne bez problémů i nová obchodní firma, kterou chtějí Lesy založit. Ať má pravdu Dejnožka nebo jeho odpůrci, jisté je jedno. V následujících letech bude dřeva nedostatek a jeho ceny se zvýší. Stejně jako výdělky z prodeje této komodity.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).