Menu Zavřít

Salát, poradce Dobeš a Bártova paměť

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

politický diář

TOP 09 má nechtěný smysl pro plánování dlouhodobých akcí. Když už si straničtí lídři a ministři naplánují setkání s novináři, vyjde jim to přesně na den, kdy Věci veřejné oznamují svůj (ne)odchod z kabinetu. Kromě „zásadních a tvrdých“ stanovisek na adresu véčkařů si přítomní mohli od špiček TOP 09 vyslechnout i některé politicky velmi nekorektní vtipy na adresu dalších aktérů. Aktuální vtip na adresu předsedy vlády a ODS například zní: Petr Nečas jde na oběd s prezidentem Václavem Klausem. Prezident si objednává biftek. „A salát?“ ptá se úslužně číšník. „Salát si dá také biftek,“ opáčí Klaus při pohledu na premiéra.

Stranou veškerého koaličního dění teď stojí jedna z někdejších stranických ikon Věcí veřejných Josef Dobeš. „Když na vládě byla deset minut přestávka a diskutovali jsme, jak o škrtech hlasovat, Kamil (Jankovský) řekl, že nemá cenu tady Pepu držet, protože on už je mrtvý. I kdybychom to s ním vybojovali, tak oni ho rozcupujou za to, že mu zase ulevili. To byla pro mě hodně těžká zkušenost. Takže já teď s Věcmi veřejnými nekomunikuju, rozhoduju se sám, a až se rozhodnu, tak jim dám informaci,“ popsal Dobeš Lidovým novinám svůj vztah ke straně. To mu ale nebránilo, aby své zkušenosti „nejlepšího polistopadového ministra školství“ zhodnocoval na místě činu. Nechal se totiž na ministerstvu školství zaměstnat jako poradce prvního náměstka Ladislava Němce, který resort dočasně řídí. Jakmile se o jeho třetinovém úvazku a „dočasné přátelské výpomoci“ v oblasti chystaného vysokoškolského zákona, eurofondů a dotací pro sport začalo psát, Dobeš tento poměr ukončil. Prý na protest proti tomu, jak o věci informovala média. Dobeš navíc oznámil, že nezaplatil stranické příspěvky, a není tedy už členem VV. Velice kvalitní!

BRAND24

Superguru Vít Bárta se u soudu dostal do problémů. Nechtělo se mu totiž popisovat, kde a jak se seznámil s „arcikmotrem“ Romanem Jurečkem z Plzně. Bárta má možná špatnou paměť, anebo mu ji zakalily lahve těžkého červeného vína. Pokud ale opravdu zapomněl, tak ho s Jurečkem coby potenciálním spojencem seznámila ještě před volbami do sněmovny šedá eminence pražské ODS a muž stojící v pozadí Věcí veřejných Tomáš Hrdlička. Schůzka se konala na tradičním místě, tedy v Obecním domě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).