Menu Zavřít

Sáblíková sní o rychlosti v Audi S5 Sportback

20. 6. 2010
Autor: profit

Rychlobruslařka Martina Sáblíková, která jezdí nadupaným Golfem GTI, se nechala slyšet, že by ráda přesedlala na Audi S5 Sportback. Co ji na něm láká? Zkoušeli jsem to zjistit v redakčním testu.

Autor: Audi

Značka Audi se v polovině devadesátých let blýskla sportovním kupé řady 80/90, ale od té doby se na její scéně neobjevil plnokrevný sporťák. Před třemi roky se ale v její nabídce objevil typ A5, který se řadí mezi sedany A4 a A6. Jeho špičkovou verzi představuje varianta S5 Sportback, která se prý hodně blíží závodním vozům. Jaká je realita?

Naše Audi S5 se vzhledem příliš nelišilo od tuctového sportbacku. Jinak tomu bylo kapotou. Třílitrový motor V6 přeplňovaný mechanicky poháněným kompresorem nabízel výkon 245 kilowattů, který přenášela na vozovku sedmistupňová dvojspojková převodovka a pohon všech kol quattro. Ještě vyšší úroveň dynamiky lze dosáhnout s inovativním sportovním diferenciálem dodávaným na přání.

CONTENT24

TECHNICKÉ ÚDAJE
model - Audi S5 Sportback typ vozu - čtyřdveřový sedan motor - benzinový šestiválec objem válců - 3 litry max. výkon - 245 kilowattů max. rychlost -250 km/hod zrychlení 0-100 km/hod - 5,4 s spotřeba - 9,7 l /100 km kufr - 370 litrů cena s DPH - 1 509 300 Kč

Náš S5 Sportback dokázal akcelerovat z 0 na 100 kilometrů za hodinu za 5,4 sekundy, což odpovídá sportovnímu motocyklu. Stejně jako u motorky bylo působivé zrychlení doprovázeno sytým sonorním zvukem ve výfuku. Největší rychlost vozu je elektronicky omezena na 250 kilometrů za hodinu, ale šla by ještě dále. Ani se spotřebou výrobce nelže, náš stroj si vyžádal kolem 10 litrů na sto kilometrů jízdy, což odpovídá údaji výrobce.

Stejně jako výkony je poměrně opulentní i cena, za základních 1,5 milionu korun si může podnikatel pořídit velkou limuzínu. Audi S5 Sportback mu ji ale dokáže vynahradit nejen motorem, ale i výbavou. Základ obsahuje šest airbagů, ESP, automatickou klimatizaci, 18palcová litá kola, automatické otevírání zavazadlového prostoru, 6,5palcový informační displej, sportovní sedadla vpředu, čalounění kombinací Alcanatara/kůže, sportovní podvozek, sportovní kůží potažený volant s pádly pro manuální řazení, vyhřívání předních sedadel a xenonová světla.

JAK SE HODÍ K PODNIKÁNÍ
S5 Sportback je reprezentativní vůz pro movité nadšence pro rychlou jízdu. V oblibě ho mají hlavně celebrity. Neztratí se ani u majitele firmy, jemuž se do garáže nevejde limuzína, ale najde se tam místo pro elegantní sporťák střední třídy.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).