Menu Zavřít

S&P snížila rating Číny. Podle Pekingu ignoruje ekonomickou sílu země

22. 9. 2017
Autor: Japanexperterna.se via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Číny o jeden stupeň na úroveň A+. Své rozhodnutí zdůvodnila riziky v souvislosti s rychlým růstem úvěrů. Peking toto rozhodnutí kritizuje. Podle čínského ministerstva financí jde o "špatné rozhodnutí", které ignoruje ekonomickou sílu země.

S&P v pátek navíc snížila také rating Hongkongu, a to rovněž o jeden stupeň na úroveň AA+. „Vidíme velmi silné institucionální a politické vazby mezi Čínou a zvláštní správou hongkongského regionu,“ uvedla.

Zhoršení ratingu Číny přišlo jen několik týdnů před sjezdem čínské komunistické strany, který se koná jednou za pět let. Čínské ministerstvo financí tvrdí, že S&P při svém rozhodování ignorovala stabilní růst čínské ekonomiky a reformní úsilí vlády. Upozorňuje, že v prvním pololetí se hrubý domácí produkt Číny zvýšil o 6,9 procenta a vládní příjmy vzrostly o téměř deset procent.


Nový normál nejen pro Čínu. Čtěte anylýzu Ilony Švihlíkové

 Nákupní vozík, ilustrační foto


„Snížení úvěrového ratingu Číny je špatné rozhodnutí,“ napsalo ministerstvo na svých internetových stránkách. „Opomíjí dobré ekonomické základy a rozvojový potenciál Číny,“ dodalo.

BRAND24

S&P ve čtvrtek uvedla, že snížení ratingu odráží její názor, že dlouhé období silného růstu úvěrů zvýšilo hospodářská a finanční rizika. Dnes upozornila, že snaha čínské vlády o snížení těchto rizik neúčinkuje tak rychle, jak se očekávalo, a že růst úvěrů je stále příliš prudký.

Dále čtěte:

Moody´s zhoršila úvěrové ratingy Číny o jeden stupeň

Brexit může poškodit rating unie

Ilona Švíhlíková: Manipuluje Čína, nebo nemanipuluje?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).