Menu Zavřít

S nákupem auta pomůže leasing nebo úvěr

16. 10. 2006
Autor: Euro.cz

FINANCOVÁNÍ Za poslední dva roky výrazně stoupla obliba lehkých užitkových vozů. Jejich pořízení je pro firmy z daňového hlediska výhodnější než pořízení vozů osobních. Není tedy divu, že se banky a leasingové firmy předhánějí v nabídkách produktů na tyto účely.

FINANCOVÁNÍ Za poslední dva roky výrazně stoupla obliba lehkých užitkových vozů. Jejich pořízení je pro firmy z daňového hlediska výhodnější než pořízení vozů osobních. Není tedy divu, že se banky a leasingové firmy předhánějí v nabídkách produktů na tyto účely.

Drtivá většina podnikatelů, a to zejména malých a středních, si nebude kupovat služební auto hotově. Přišla by tím totiž o provozní kapitál. Zbývají tedy dvě možnosti - koupit si auto na úvěr nebo na leasing, a to ať už klasický finanční nebo poměrně rychle se rozmáhající operativní.

„Pokud se jedná o malou, střední nebo začínající firmu, která chce především fungovat ekonomicky, vyplatí se před pořízením služebních aut kalkulovat. To platí zejména právě u užitkových vozů, které jsou dražší a při jejichž pořizování je možné uspořit i desítky tisíc korun,“ říká ředitel společnosti D. S. Leasing Pavel Holík, který zároveň varuje před podlehnutím první „nejatraktivnější a jedinečné“ nabídce.

ROZHODUJÍ NEJEN ÚROKY

Nejběžnějším způsobem, jak vybírat optimální formu financování, je srovnání leasingových nebo úvěrových koeficientů, které znázorňují míru efektivity daného způsobu financování. Kromě vlastní kalkulačky mohou do jisté míry pomoci i kalkulačky umístěné na internetových stránkách jednotlivých finančních společností, nutné je prý ale věnovat patřičnou pozornost dalším poplatkům spojeným s danou leasingovou nebo úvěrovou nabídkou.

Jelikož všechny finanční instituce se dnes snaží své produkty nabízet až na hranici jejich výhodnosti pro samotné poskytovatele půjček, rozhodují často i doplňkové služby a akční nabídky. Právě různé produktové balíčky obohacené o služby mohou totiž firmě ulehčit od části administrativní i finanční zátěže. Nejvíce služeb obsahuje operativní leasing, nejméně úvěrové produkty. Součástí klasického finančního leasingu jsou většinou různé druhy pojištění a připojištění.

OPERATIVNÍ, NEBO FINANČNÍ?

Dlouhou dobu byl prakticky jediným nástrojem na nákup firemního vozu klasický leasing, který spočívá v tom, že si klient vybere vozidlo a leasingovou společnost, zaplatí určitou akontaci, vybere si dobu splácení a začne splácet. Na konci splátkového kalendáře, který má v nejběžnější variantě 48 měsíců, si klient vůz odkoupí od leasingové firmy, která je až do poslední splátky majitelem vozu, za zůstatkovou cenu a auto mění majitele.

V poslední době se ale stále více prosazuje operativní leasing, který přináší řadu výhod. Na rozdíl od leasingu finančního se touto formou pronajímá vůz pouze na určitou, předem sjednanou dobu, po jejímž uplynutí si ho však klient nemusí odkoupit. To umožňuje daleko nižší splátky a často i nulovou akontaci.

Těžiště tohoto druhu financování spočívá v komplexním servisu. Při operativním leasingu zajišťuje leasingová společnost všechny zákonné povinnosti související s provozem vozidel sama, zejména platí daně a ostatní poplatky. Je také odpovědná za údržbu a opravy vozidel. V případě opravy dostane klient k dispozici náhradní kus.

LÁKADLEM DAŇOVÉ VÝHODY

Každého podnikatele samozřejmě nejvíce zajímá to, při jakém způsobu financování nákupu svého auta nejvíce ušetří. Populární možnost odpočtu DPH na vstupu u všech pořizovaných dopravních prostředků vyjma klasických osobních vozů platí pro všechny podnikatele - plátce DPH. Podnikatelský úvěr není zatížen DPH vůbec a splátky úroků jsou daňově uznatelnou položkou stejně jako odpisy vozidla, které provádí sám podnikatel.

Určité daňové výhody přináší i případný úvěr na nákup auta, je ale pravdou, že u něj jsou podmínky pro získání daleko přísnější než u leasingu. Banka poskytující úvěr totiž nemá žádnou šanci disponovat s financovaným vozidlem například v případě nesplácení tohoto úvěru. Proto jsou leasingové produkty obecně dostupnější a flexibilnější.

ZÁJEM O OPERATIVNÍ LEASING ROSTE

Operativní leasing je již dlouhou dobu oblíbeným nástrojem financování vozového parku společností v zahraničí. Jeho obliba však v posledních letech roste i v České republice, a to jak u velkých nadnárodních firem, tak i společností s několika zaměstnanci. „Hlavní výhodou operativního leasingu je především absence jakýchkoliv dodatečných starostí týkajících se správy vozového parku,“ říká jednatel CAC Full Service Leasing Václav Levý.

Generální ředitel společnosti CCB Finance Michal Němec si myslí, že ještě rychlejšímu rozvoji operativního leasingu brání česká mentalita vlastnit své auto. „V Česku chceme obvykle předmět vlastnit, ale přínosem je pro nás jeho užívání, nikoli vlastnictví. Je to věc preferencí zákazníka. U nás se ke stavu běžnému v řadě zemí Evropské unie teprve blížíme,“ dodává Němec.

 VÝHODY OPERATIVNÍHO LEASINGU * firma optimalizuje své cash-flow - hradí pravidelné splátky, které nejsou ovlivněné jednorázovými výkyvy za servis, pojištění, dálniční známky * není nutné platit počáteční akontaci - volné prostředky tak firma může použít na vlastní podnikatelskou činnost * firma profituje na slevách od prodejců automobilů, pojišťoven, servisů, pneuservisů apod. poskytnutých leasingové společnosti * administrativní jednoduchost - veškeré služby jsou společnosti fakturovány najednou * úspory personálu - firma zpravidla nepotřebuje vlastní zaměstnance, kteří by se starali o vozový park; veškerou činnost přebírá leasingová společnost

SEZNAM PODKLADŮ PRO VYŘÍZENÍ LEASINGU

* doklad o registraci živnosti

* živnostenský list a jeho kopie nebo koncesní listina a její kopie nebo doklad o přidělení IČO a jeho kopie

BRAND24

* občanský průkaz a jeho kopie, doklad o stavu na účtu v bance (výpis z účtu)

* kopie daňového přiznání

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).