Menu Zavřít

S kým Fifinka spí

1. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Hranice mezi podstatným a banálním se stírá

BRAND24

Po stopě dávného tajemství třeskoprské čtyřky (možné to obdoby „švédské trojky“) se rozhodli vydat Vít Janota a Karel Kuna, kteří měli v rámci festivalu KomiksFEST! přednášku Intimní život Čtyřlístku. Oč šlo? Páni vědci s matematicko-fyzikálním vzděláním se rozhodli ozřejmit vztahy sličné Fifinky, kyprého Bobíka, submisivního Pindi a alfa-samce Myšpulína, přičemž zdrojovými daty jim bylo prvních 110 příběhů kultovních hrdinů vycházejících od května 1969. A vzali to zgruntu.
Ze šestnácti zaznamenaných rozložení při spánku ve „čtyřposteli“ vyvodili, kdo vedle koho lehá, a došli k tezi o dvou ústředních párech a také k rozřešení, že Fifi drží s kocourem chytrolínem. „Uvážíme-li rozdílnost pohlaví, citovou zralost a v podstatě komplementaritu povah (Fifinčina praktičnost versus Myšpulínova odtrženost od reality), je jasné, že tito dva musejí tíhnout k sobě,“ píše se na webu badatelů.
Chtě nechtě musím přiznat, že mne předběhli. Kdysi jsem z recese uvažoval o výzkumu „genderové role slečny Fifinky v historické perspektivě“, který by imitoval práce řady tuzemských kateder. Co víc, možná by i leccos odhalil, neboť dnešní namalovaná fenka už v příbězích pro děti není jen durdící se kuchařkou, nýbrž emancipovanou dámou.
Aplikovat scientistní aparát na jakoukoliv ptákovinu se totiž daří čím dál početnější skupině vědátorů, a nejde jen o anticeny Ig Nobel. Hranice mezi podstatným a banálním se stírá. Ono je kolikrát možné, že ve své firmě zaměstnáte absolventa sociologie, který však bude ve skutečnosti magistrem rychlošípologie. Na serveru Chrz.wz.cz, jenž je neoficiálním domovem zvířecí party, už byly publikovány mnohé studie ne nepodobné cimrmanologickým seminářům: Čtyřlístek a mimozemšťané (xenobiologie), vynálezy (fyzika i chemie), hrady (kastelologie) či rvačky (psychologie).
Ještě že mají Češi nadhled, neboť stačí připomenout vyhlášení polských katolíků o skandální změkčilosti Tinky Winkyho z Teletubbies (měl kabelku, úchyl!). Studie, zdali nejsou Bolek s Lolkem gayové, zatím nemáme. Ale dlužím vám odpověď, kdože je druhým párem ve Čtyřlístku: Bobík se prý mazlí s Pinďou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).