Menu Zavřít

S korupcí v zádech

20. 10. 2015
Autor: Euro E15

Sociálním demokratům začínají vážné starosti o jejich budoucí postavení v krajích. Zatímco ostatní strany dávají dohromady kandidátky před volbami, které proběhnou v příštím roce, ČSSD může akorát tak sčítat jména svých regionálních členů, kterým na dveře zvoní policie.

Taková statistika trochu připomíná zprávy o počasí, teplotě a rosném bodu. Ústecký kraj: Pavel Kouda, náměstek hejtmanky do roku 2012, aktuálně souzený za podíl na údajných machinacích s dotacemi v objemu 1,4 miliardy.

Olomoucký kraj: Alois Mačák, náměstek hejtmana, dary od firem na vlastní prezentaci v objemu 1,3 milionu, rezignoval před pár dny. Olomoucký kraj podruhé: Jiří Rozbořil, hejtman, aktuálně podezřelý z podplácení, částka neurčena, rezignovat nehodlá.

Středočeský kraj: David Rath, hejtman, odsouzen v červenci na osm a půl roku. Liberecký kraj: Robert Dušek, šéf krajské ČSSD, obviněn kvůli tunelování evropských peněz. Zlínský kraj: Martin Janečka, náměstek primátora, letos nepravomocně odsouzený na dva roky za podplácení, amnestován, soud nicméně běží dál.

Při pohledu na letmý výčet sociálnědemokratických hříšníků se vkrádá do podvědomí myšlenka, jak dlouho budou ještě voliči krajským šíbrům jejich rozkrádací kauzy tolerovat. A to ještě zdaleka nezačal tvrdý předvolební boj, který zpravidla nějaké to nové odhalení přinese.

S odkazem na pád preferencí ČSSD je čím dál víc jasné, že roky bohorovného panování v krajích jsou u konce. Pravda, voliči mají krátkou paměť a jsou ochotni prominout leccos, ale i kdyby se ČSSD podařilo lidem nabulíkovat, že je bezproblémovou stranou, korupce bude v krajích silným tématem.

Kdo bude vítěz

A tohle silné téma jedna strana umí dobře uchopit. V krajích jsou poslední křesla, do kterých se její členové ještě neposadili. Je to hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše s neomezeným rozpočtem a nulou na kontě odhalených korupčních kauz. Navíc Babišův Agrofert dává v krajích práci přibližně 35 tisícům lidí, což je také slušná základna. Je sice ještě předčasné něco předpovídat, ale ANO bude velkým překvapením krajských voleb. Celostátním preferencím už pár měsíců panuje.

Problémy ČSSD pramení zejména z toho, že v regionech je někým úplně jiným, než se zdá být v celostátním měřítku. Zástupy usměvavých Dienstbierů, ohebných a tichých Sobotků nebo Evropu obdivujících Prouzů tam vážně nepotkáte.

Sociální demokraté by měli se svými kraji něco udělat, ideálně jich půlku rozpustit a druhou půlku nahradit, ale ono je to na druhou stranu těžké.

Strana se o kraje opírá, nedokáže bez nich fungovat, potřebuje je. Koneckonců nebýt krajů, neměl kdo podržet Bohuslava Sobotku po sněmovních volbách. Ale každá vděčnost má svou mez, nebo by aspoň měla mít.

eurokomentáře


Čtěte další komentáře autora:

Hazardní karty

Trenky, spása pro prezidenta

BRAND24

Vězení pro běžence?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).