Menu Zavřít

S korupcí se setkávám

5. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Neštěstím českých škol jsou nerozhodní nebo zkorumpovaní úředníci. Tvrdí to generální ředitel společnosti Techo Jiří Kejval.

Jiří Kejval, společnost Techo Neštěstím českých škol jsou nerozhodní nebo zkorumpovaní úředníci. Tvrdí to generální ředitel společnosti Techo Jiří Kejval.

Vaše společnost vybavovala i některé prestižní britské university. Jak byste srovnal práci na tamních a tuzemských školách?

Britové kladou velký důraz na to, aby jejich školy byly neotřelé a zajímavé. Takové ty uzavřené třídy, jako bývají v Česku, už tam nemají své místo. Především ale máme tři tlusté knížky plné norem, které musíme v Anglii splňovat, nic takového tady není.

A mělo by být?

Podle mě ano. Jisté normy tu jsou, ale mají jen doporučující charakter. Školy by měly vyžadovat určitou kvalitu už jenom proto, že nikdo neumí tak důmyslně ničit nábytek jako studenti. Na trhu se ale setkáváme s nekvalitními výrobky, fungují tu i dovozy z Číny.

Pokud se někdo rozhodne vyrábět v odpovídající kvalitě, okamžitě je jeho nabídka o patnáct až dvacet procent dražší. Úředník, který dražšího dodavatele vybere, zase může být nařčen z podjatosti.

Máte špatné zkušenosti s tuzemskými výběrovými řízeními?

Občas mám pocit, že zde existují pouze dvě úrovně úředníků. První se bojí cokoliv rozhodnout, druzí jsou zkorumpovaní. Úplně nejhorší jsou ti, kteří se bojí cokoli rozhodnout a ještě k tomu jsou zkorumpovaní.

Setkáváte se často s korupcí při výběrových řízeních?

Nemohu říci, že bych se s ní nikdy nesetkal. Ale ten problém rozhodně není tak velký, jak se často může zdát z médií. Mnohem škodlivější je strach úředníků, aby na nich neutkvělo podezření z korupce jen proto, že nevybrali dodavatele s nejnižší cenou. To v praxi znamená, že zadavatel zakázky vypíše podmínky, ale nakonec rozhoduje cena bez ohledu na to, zda byly splněny.

BRAND24

Co by tedy kromě zavedení příslušných norem podle vás ještě trhu pomohlo?

Měl by tu být větší prostor pro komunikaci mezi dodavatelem a uživatelem. Pokud totiž nyní začnete přímo komunikovat se zákazníkem, měníte tím pádem podmínky výběrového řízení. Ale každý dodavatel používá jiné techniky a materiály. Pokud tedy výběrové řízení prokonzultujete s jednou firmou a vyhraje jiná, můžete začít znovu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).