S funkčními potravinami ke zdraví

21. července 2003, 00:00 - Gabriela Bobková, styl@profit.cz
21. července 2003, 00:00

zdraví Co to jsou funkční potraviny, definoval v roce 1993 prestižní časopis Nature. Všeobecně jsou to potraviny, jejichž pozitivní účinek na zdraví potvrdily klinické studie. To ale není jediné kritérium.Aktivní složky funkčních potravin musí zabezpečovat všestrannou a vyváženou výživu.

zdraví

Co to jsou funkční potraviny, definoval v roce 1993 prestižní časopis Nature. Všeobecně jsou to potraviny, jejichž pozitivní účinek na zdraví potvrdily klinické studie. To ale není jediné kritérium.

Aktivní složky funkčních potravin musí zabezpečovat všestrannou a vyváženou výživu. Jejich doporučenou denní spotřebu stanovili odborníci, stejně jako kvantitu a kvalitu dané účinné látky v potravině, která je zkoumána po fyzikální i chemické stránce. Samotná aktivní složka, která musí být přírodního původu, přitom nesmí snižovat biologickou hodnotu potraviny. Z toho vyplývá, že funkční potraviny můžeme jíst téměř bez omezení. Stejně jako všude ale i tady platí, že všeho moc škodí. Mezi nejznámější skupiny funkčních potravin patří rostlinné tuky, mléko a mléčné výrobky obohacené o tzv. probiotické bakteriální kultury nebo omega-3 mastné kyseliny, zvýšený obsah vápníku jako prevence osteoporózy, pečivo s vyšším obsahem kyseliny listové, cereálie se zvýšeným obsahem vlákniny, sója a sójové výrobky.

Steroly rostlinného původu vstřebávají cholesterol z jídla ve střevech, čímž ho snižují. Je to například beta sitosterol. Jeho přidáním do jídelníčku můžete svůj LDL (špatný) cholesterol snížit o více než 14 %. U nás je zatím jediným výrobkem s rostlinnými steroly Flora pro.activ. Jak je dostat do těla: Jezte nejméně 2 porce rostlinného oleje, pomerančů, grepů, sójových bobů nebo avokáda denně. Na mazání používejte výhradně rostlinné tuky a pomazánky z rostlinných tuků.

Speciální nenasycené mastné kyseliny podporují integritu vnitřní stěny cév, brání abnormální srážlivosti krve, a tím ucpávání cév, pomáhají chránit před infarktem stabilizací elektrických signálů, které hlídají srdeční tep. Navíc omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivý efekt, čímž pomáhají od revmatické artritidy, redukují také stavy deprese.

Jak je dostat do těla: Týdně snězte 2 x 100 g mořské ryby - čím bude tučnější, tím víc bude obsahovat omega-3 mastných kyselin. Nejlepší jsou losos, sardinky, sleď, tuňák, makrela a pstruh.

Antokyany chrání před srdečním onemocněním a ztrátou paměti, působí jako ochrana proti ucpávání tepen a žil.

Jak je dostat do těla: Lékaři doporučují nejméně jednu porci potravin bohatých na antokyany denně. Nejlepší jsou třešně, švestky, hrozny a borůvky.

Proantokyany chrání před mozkovou mrtvicí, před srdečními a vaskulárními chorobami. Podporují také průtok krve - tím chrání cévy před ukládáním povlaků v tepnách a snižují riziko srdečních onemocnění a mozkové mrtvice. Navíc brzdí enzymy zodpovědné za růst nádoru prsu.

Jak je dostat do těla: Pijte sklenici brusinkové šťávy denně nebo jezte borůvky.

Vláknina (rozpustná) dokáže snižovat koncentraci LDL cholesterolu. Nerozpustná snižuje riziko rakoviny, srdečních onemocnění a obezity. Oves zabraňuje stahování cév, které následuje obvykle po konzumaci tučného jídla, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a dokonce obezity.

Jak je dostat do těla: Snídejte ovesná jídla, jezte ovesné cereálie nebo pečivo.

Rostlinné flavonoidy zabraňují srdečním onemocněním a obezitě. Některé druhy ořechů nabízí omega-3 mastné kyseliny (zejména vlašské), všechny ořechy dodávají esenciální minerály selen, hořčík a také vlákninu. Navíc dodávají množství vitaminu B jako hovězí, drůbež nebo mléčné výrobky - tím se stávají skvělým zdrojem živin pro vegetariány.

Jak je dostat do těla: Jezte zhruba 30 gramů ořechů denně.

Sójové proteiny a sójové boby zabraňují srdečním onemocněním a osteoporóze. Jsou nízkotučnou náhradou červeného masa a drůbeže. Sójové jídlo zlepšuje podíl LDL a HDL cholesterolu, výrazně snižuje riziko srdečních nemocí, chrání před rakovinou prsu a ztrátou kostní hmoty u žen po menopauze. Sója je také bohatým zdrojem vápníku - chrání tak kosti.

Jak je dostat do těla: Jezte nejméně 25 g sójových bílkovin denně.

Luštěniny jsou plné kyseliny listové a díky vláknině udržují pocit sytosti během dne.

FOTO: ARCHIV

Mohlo by vás zajímat

Finance
ČNB reguluje výši hypoték. Kolik mohou banky půjčovat v zahraničí?
Vyřizování dětského pasu nenechávejte na poslední chvíli. Rychlopas se prodraží.
Praktický návod: jak začít s bitcoinem – výběr vhodné peněženky
EU: Jak vysoké je zdanění práce u podprůměrných mezd?
Macron ve stopách Babiše
Auta
Prohlédli jsme si nový Opel Grandland X. Jak prostorný je…
Škoda vyrobila už šest milionů Octavií
Na prodej je krásná Škoda 130 RS. Její cena vás ale pravděpodobně nepotěší
Kia Optima Sportswagon Plug-in Hybrid jezdí za 1,4 litru na 100 km
Škoda Citigo má i po faceliftu pořád co nabídnout (první jízdní dojmy)
Technologie
Tip: Jak skrýt ikonu Windows Defenderu v oznamovací oblasti? [Windows 10]
Ve Windows Storu se objevil neoficiální, ale funkcemi nabitý klient pro Google Play Music
Objevily se těžní verze Radeonů Polaris. Na trh se vrací RX 470, někdy i s výstupy
Den D přišel. Evropská komise udělila Googlu rekordní pokutu 2,42 miliardy eur
Legendární John Romero prodává Dooma II. Na diskety se vám i podepíše
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít