Menu Zavřít

S DPH do Evropy

15. 3. 2004
Autor: Euro.cz

Koncem února schválila sněmovna nový zákon o DPH, který by měl vstoupit v platnost 1.května. I když ještě zbývá, aby ho schválil senát a podepsal prezident, lze očekávat, že nedozná podstatných změn.

Novela zákona přináší i nové evidenční povinnosti

Vedle jiných novinek přinese nový zákon i významné změny v uplatňování DPH při transakcích v rámci Evropské unie. Na některé z nich upozornila i auditorská a poradenská firma KPMG ve svém bulletinu Finanční aktuality.

ZASÍLÁNÍ ZBOŽÍ DO JINÉHO ČLENSKÉHO STÁTU

V případě zasílání zboží do jiného členského státu EU osobám, které nejsou registrovány k DPH, vznikne tuzemskému plátci povinnost registrovat se k DPH v tomto členském státě, pokud dodané zboží překročí hranici stanovenou daným členským státem.

PŘEPRAVNÍ SLUŽBY A SLUŽBY SOUVISEJÍCÍ S PŘEPRAVOU ZBOŽÍ

MEZI ČLENSKÝMI STÁTY EU Tyto služby budou podléhat DPH. Při přepravě zboží mezi členskými státy je místem plnění místo zahájení přepravy. Jestliže by však přeprava zboží byla poskytnuta pro osobu registrovanou k dani v jiném členském státě, než ve kterém je zahájena přeprava, bude za místo plnění považováno území členského státu, který vydal daňové identifikační číslo, které tato osoba poskytla pro poskytnutí této služby. Povinnost přiznat daň bude v tomto případě přenesena na zákazníka za pomoci tzv. reverse-charge mechanizmu. Obdobně bude reverse-charge použit i v případě poskytnutí služeb přímo souvisejících s přepravou zboží mezi členskými státy osobě registrované k dani v jiném členském státě, než ve kterém je tato služba uskutečněna.

PRÁCE VÝROBNÍ POVAHY (ZPRACOVATELSKÉ SLUŽBY)

Zpracovatelské služby prováděné na zboží zaslaném z jiného členského státu a následně z České republiky odeslaném budou rovněž podléhat mechanizmu reverse-charge. Samotné přijetí zboží z jiného členského státu pro účely dalšího zpracování nepodléhá DPH, pokud bude tento materiál (zboží) po zpracování vrácen zpět plátci do členského státu, ze kterého byl původně odeslán nebo přepraven.

TŘÍSTRANNÝ OBCHOD

Třístranným obchodem je obchod, který uzavřou tři osoby registrované k dani ve třech různých členských státech, a předmětem obchodu je dodání téhož zboží mezi těmito třemi osobami s tím, že zboží je přímo odesláno nebo přepraveno prodávajícím, prostřední osobou nebo zmocněnou třetí osobou z členského státu prodávajícího do členského státu finálního kupujícího. Při pořízení zboží z jiného členského státu v rámci třístranného obchodu, které je uskutečněno prostřední osobou v tuzemsku, může být při splnění určitých podmínek uplatněn zjednodušený postup: prostřední osoba uplatní osvobození od daně a povinnost přiznat daň je přenesena na finálního kupujícího, který sám realizuje pořízení zboží z jiného členského státu.

PŘEMÍSTĚNÍ OBCHODNÍHO MAJETKU DO JINÉHO STÁTU EU

Za dodání zboží za úplatu bude považováno také přemístění obchodního majetku do jiného členského státu EU, a to s výjimkou případů explicitně definovaných zákonem.

NOVÉ EVIDENČNÍ POVINNOSTI

* Souhrnné hlášení Plátce, který uskutečnil dodání zboží do jiného členského státu osobě registrované k dani v jiném členském státě, je povinen podat souhrnné hlášení o dodání zboží do jiného členského státu na tiskopisu vydaném ministerstvem financí. V souhrnném hlášení uvede také přemístění obchodního majetku pro účely uskutečňování jeho ekonomických činností do jiného členského státu, a pokud je prostřední osobou při zjednodušeném postupu v třístranném obchodu, pak i dodání zboží kupujícímu.

BRAND24

* Intrastat Intrastat bude zdrojem pro statistiku obchodu v rámci ES. Rozsah a objem údajů uváděných ve statistických výkazech bude záležet na hodnotě obchodovaného zboží. V rámci České republiky se předpokládá stanovení základní hranice na úrovni 4 milionů Kč za odeslání nebo 2 milionů Kč za přijetí během kalendářního roku. Jestliže dojde k překročení hranice, příslušný subjekt musí vyplnit měsíční statistické výkazy. Další hranice za přijetí nebo odeslání bude stanovena na úrovni 100 milionů korun. Jestliže dojde k překročení této hranice, subjekt bude povinen poskytnout detailnější údaje.

(Finanční aktuality,KPMG)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).