Menu Zavřít

S čím počítat? Elektřina, plyn

11. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Vloni to byl plyn a nafta. Letos znovu pohonné hmoty a pro změnu elektřina. To jsou základní věci, které ovlivňují náklady snad každé firmy. Kromě cen za naftu a benzin mohly dosud podniky tyto energetické vstupy do svých kalkulací předem započítat. Na to se už ovšem nedá do budoucna spolehnout.

Vloni to byl plyn a nafta. Letos znovu pohonné hmoty a pro změnu elektřina. To jsou základní věci, které ovlivňují náklady snad každé firmy. Kromě cen za naftu a benzin mohly dosud podniky tyto energetické vstupy do svých kalkulací předem započítat.

BRAND24

Na to se už ovšem nedá do budoucna spolehnout. Státní regulace cen elektřiny pro podniky je u konce a totéž čeká odběratele plynu od dubna příštího roku. Ceny pohonných hmot přitom prudce kolísají podle nákupních cen na světových trzích.

Téměř monopolní dodavatelé energetických surovin na omezeném tuzemském trhu ale drží odběratele v šachu a vývoj cen tomu také odpovídá. Vloni podražil přes státní regulaci téměř o pětinu plyn, od ledna příštího roku čeká na firmy podobné zdražení u elektřiny. Bez téměř neexistující konkurence a po konci státní cenové regulace jsou přitom všechny výhody na straně dodavatelů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).