Menu Zavřít

S certifikací mezi elitu

15. 10. 2010
Autor: Euro.cz

FN Ostrava

CONTENT24

Fakultní nemocnice Ostrava jako jediná nemocnice tohoto typu u nás získala mezinárodní certifikát kvality. Nezisková společnost Joint Commission International (JCI), která akreditační audit prováděla, prověřovala zejména kvalitu a bezpečí služeb nemocnice a posuzovala soulad nemocničních postupů s požadavky mezinárodních akreditačních standardů JCI. „Zhodnotilo se tak intenzivní úsilí, které jsme více než dva roky přípravě k získání akreditace JCI věnovali,“ vyjádřil se Svatopluk Němeček, ředitel FN Ostrava. Ten si také stojí za tím, že mezinárodní certifikát dodává pacientům jistotu, že nemocnice v maximální míře usiluje o bezpečnost péče i samých nemocných.
JCI se zabývá metodikou a hodnocením kvality poskytované péče a bezpečím pacientů. Audit, jenž prověřoval připravenost FN Ostrava, probíhal pět dní a jeho tým byl složen z inspektorů z USA, Brazílie, Velké Británie, Kypru a Itálie. Ti se zajímali zejména o procesy s vysokou mírou potenciální rizikovosti, jako je například nakládání se zdravotnickými informacemi nebo rizikovými léky, prevence záměny, chirurgická a anesteziologická péče, nemocniční nákazy a kvalifikace zaměstnanců.
Mezinárodní akreditace zahrnuje zhruba 320 standardů a 1500 indikátorů, které musí nemocnice nastavit a následně plnit. Také je povinna řídit se mezinárodní legislativou a naplnit šest mezinárodních bezpečnostních cílů, které definují prevenci nejzávažnějších rizik, jenž se mohou ve zdravotnickém zařízení vyskytnout. Definování těchto cílů provádí Světová zdravotnická organizace WHO na základě podrobných studií.
Na území Evropské unie se zatím nachází jen něco okolo 80 nemocnic, které jsou držitelem mezinárodní akreditace JCI. „Jedná se o celosvětový trend, kterému se dříve či později budou muset přizpůsobit všechny ostatní nemocnice,“ dodává Němeček, jemuž se v rámci přípravy na audit podařilo zlepšit mnohé vnitřní systémy nemocnice.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).