Menu Zavřít

S bankami o zpřístupnění úvěrů podnikatelům

19. 2. 2010
Autor: Euro.cz

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) pokračuje ve snaze ulehčit podnikatelům přístup k úvěrování a v únoru zahajuje nové kolo individuálních jednání s jednotlivými bankami o možnostech zlepšení přístupu především malých a středních podnikatelů k provozním úvěrům.

Zatímco na začátku finanční krize banky provedly selekci příjemců úvěrů podle oboru činnosti, v současné době jde o velikost firmy. Omezení tak dopadá především na malé a střední firmy. Právě tyto podniky jsou tak nuceny zcela vyčerpat své provozní rezervy a my jim chceme pomoci.

BRAND24

Komora tak naváže na loňská setkání s předními komerčními bankovními ústavy u kulatého stolu a na úspěch při jednáních s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB). Ta v únoru 2009 uvolnila 1,65 miliardy korun na záruky na investiční úvěry za zhruba 7 miliard a na provozní úvěry ve výši až 6 miliard korun. Českým podnikům se navíc může dále přitížit, pokud se banky s cizím kapitálem v této situaci omezeného přístupu k úvěrům stanou objektem konkurenčního boje a výsledkem bude poskytování úvěrů hlavně firmám z mateřské země.

HK ČR rovněž vítá snahu ministra financí Eduarda Janoty o dialog s komerčními bankami a snahu zpřístupnit českým podnikatelům úvěry.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).