Menu Zavřít

Rychlost katastru

13. 11. 2006
Autor: Euro.cz

(reakce na článek v Profitu č. 40/2006)V článku Blýskání na rychlejší a jednodušší časy říká předseda Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního (ČÚZK), že zápisy do katastru jsou v Praze prováděny v době „mezi čtyřmi až pěti měsíci“. Nemluvil pravdu.

(reakce na článek v Profitu č. 40/2006)

V článku Blýskání na rychlejší a jednodušší časy říká předseda Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního (ČÚZK), že zápisy do katastru jsou v Praze prováděny v době „mezi čtyřmi až pěti měsíci“. Nemluvil pravdu. Mám podanou žádost o výmaz omezení převodu nemovitosti z důvodu zástavního práva od 19. ledna 2006, a to řádně doloženou všemi žádanými podklady.

Dne 24. ledna 2006 provedl ČÚZK „zaplombování“ a od té doby se nic neděje, přestože jsem výmaz urgovala dne 16. května 2006 s tím, že nám jeho neprovedení brání v jednání o prodeji nemovitosti.

Z ČÚZK mi 6. června odpověděla ing. Eva Benešová, ředitelka KP Praha: „Bohužel vzhledem k velkému počtu podání, která jsou katastrálnímu úřadu doručena a která převyšují stávající kapacitní možnosti, nejsme schopni dodržet lhůty dané nám zákonem.“ Zákonná lhůta jsou tři měsíce. Dodnes nebyl výmaz proveden, přestože je to již devět měsíců.

Napadá mne, co by se stalo, kdyby stejným způsobem plnili své zákonné povinnosti třeba podnikatelé koncem března, kdy mají ze zákona povinnost odevzdávat svá daňová přiznání.

Nepochybuji o tom, že by na své písemné zdůvodnění o nestíhání svých kapacitních možností hodně dlouho nezapomněli!

Milena Kročáková, Praha 9

Ojedinělost takového případu, jaký popisuje paní Kročáková, je zřejmá z internetového nahlížení do katastru, kde její podání je obklopeno samými vyřízenými podáními. Stačí si zvolit funkci „seznam přijatých řízení“, zvolit Prahu a zadat datum doručení podání. Já vidím jako jedinou možnou příčinu nedůslednost vedení pražského Katastrálního úřadu při kontrole nevyřízených podání. Je to zvláště politováníhodné, když se paní Kročáková sama v květnu domáhala vyřízení v době, kdy se již podání z ledna běžně vyřizovala. Mohlo jí tedy být v květnu vyhověno. Vyžádám si vysvětlení od ředitele úřadu ing. Klučky, jak mohlo k takovému opomenutí tohoto podání dojít a výsledek vám sdělím.

BRAND24

Jednotlivé opomenutí je možné, ale v tuto chvíli je obvyklá lhůta vkladového řízení v Praze dokonce o něco kratší, než jsem pro Profit uvedl. Je snad myslím pochopitelné, že mluvím o průměru ze zhruba 60 tisíc podání ročně, a existují tedy odchylky, které však ve většině případů nepřekročí plus minus jeden měsíc. Odchylky větší se vyskytují spíše výjimečně v důsledku opomenutí.

Karel Večeře předseda ČÚZK

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).