Menu Zavřít

Rychlejší konkurzy už jsou blízko

13. 2. 2006
Autor: Euro.cz

NOVÝ INSOLVENČNÍ ZÁKON Po více než dvaceti novelizacích se Česko s největší pravděpodobností dočká nové úpravy konkurzního práva. Sněmovna totiž minulý týden schválila insolvenční zákon, který by měl nahradit již nevyhovující zákon o konkurzu a vyrovnání.

BRAND24

NOVÝ INSOLVENČNÍ ZÁKON Po více než dvaceti novelizacích se Česko s největší pravděpodobností dočká nové úpravy konkurzního práva. Sněmovna totiž minulý týden schválila insolvenční zákon, který by měl nahradit již nevyhovující zákon o konkurzu a vyrovnání. Možnost reorganizace firmy, která ohlásila konkurz. Posílení práv věřitelů. Možnost osobního bankrotu. Vytvoření insolvenčního rejstříku, na němž bude moci každý sledovat aktuální průběh konkurzu. To jsou jenom některé ze změn, které čekají konkurzní pravidla, pokud sněmovnou přijatý zákon schválí i Senát a podepíše prezident republiky. JAHN - POSPÍŠIL - HAVEL Podle dosavadních reakcí se zdá, že úspěšné cestě nového zákona k jeho platnosti už nic nebrání. Na jeho znění se totiž shodla spolu s vládní koalicí i pravicová opozice. I když to nebylo lehké. Ještě vloni na podzim totiž hrozilo, že se rozhodující politické síly na konečné verzi neshodnou. Existovaly totiž dva návrhy insolvenčního zákona - jeden z dílny ministerstva spravedlnosti, druhý z dílny bývalého vicepremiéra Martina Jahna. Podstatnou část jeho návrhu si poté osvojil stínový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Ten také vyjednal konečnou podobu zákona s Jahnovým nástupcem, vicepremiérem Jiřím Havlem. DOBRÝ KOMPROMIS S novinkou jsou spokojeni i zástupci podnikatelů. Protože však výsledná verze zákona v sobě obsahuje mnoho pozměňovacích návrhů, nebyli si krátce po jeho přijetí ani samotní předkladatelé stoprocentně a do detailu jisti, co bylo nakonec přijato. I proto je odborná veřejnost ve svém nadšení zatím opatrná. „Konečně je zde zákon, který posílí práva věřitelů, rozbourá vztah správce konkurzní podstaty a soudce a umožní zdravé části podniku fungovat, aniž by musel být likvidován,“ říká šéf Hospodářské komory Jaromír Drábek. „Novou úpravu vítám, nicméně je zatím brzo na hodnocení. Zákon bude nutno nejprve podrobně prostudovat, ale stejně až praxe ukáže, zda jde o normu kvalitní či nikoli,“ říká viceprezidentka komory správců konkurzní podstaty Světlana Zvolánková. BANKROTOVAT MOHOU I FYZICKÉ OSOBY

Až 30 procent z dlužné částky bude muset během pěti let splatit dlužník, kterému nezůstane jiná možnost jak svůj dluh splatit. Na dobu pěti let získá splátkový kalendář, podle nějž bude muset všechny příjmy nad životní minimum odevzdávat věřiteli. Lze si vybrat ze dvou variant: Po pěti letech bude člověk oddlužen a zároveň nepřijde o majetek. Oddlužení přitom není automatické, musí s ním souhlasit jak soud, tak věřitelé. Podle druhé varianty naopak propadne dlužníkův majetek, ale příjmy mu zůstanou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).