Menu Zavřít

Růžová vína a středomoří

7. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Dobrou chuť!Zpravidla se jižní kuchyně připravuje na olivových olejích, voní místními bylinkami a kořením. Její součástí jsou zelenina a saláty, pro které v českém slovníku nenajdeme ani termín. Také typy a příprava mas mohou být pro nás velkou neznámou (saltimbocca a` la Romana, vitello tonato, ratatouille a` la Provecale, apod.

BRAND24

Dobrou chuť!

Zpravidla se jižní kuchyně připravuje na olivových olejích, voní místními bylinkami a kořením. Její součástí jsou zelenina a saláty, pro které v českém slovníku nenajdeme ani termín. Také typy a příprava mas mohou být pro nás velkou neznámou (saltimbocca a` la Romana, vitello tonato, ratatouille a` la Provecale, apod.). Místní speciality doprovází i pestrá nabídka vín. Je nezapomenutelným zážitkem vychutnávat místní speciality v doprovodu lehkého růžového vína místní produkce, jako je například V in de Pays de Porte de la Méditerranée, Rosé de Provence nebo vyhlášenější vína z regionů, jakými jsou Tavel nebo Côtes-du-Rhône a Costičres de Nimes. V Itálii ochutnejte Montepulciano rosato, velmi svěží a lehké víno nebo víno z oblasti Marches Rosato di Montanello, lehké suché a velmi ovocné. Z oblasti Molise doporučuji Rosato del Molise, běžné místní suché a ovocné víno. Zajímavá růžová vína najdete také ve Španělsku, v mnohých regionech Katalánska: Alella - svěží suché a lehké, Penedés - ovocné, svěží a suché. Z jižnějších regionů se doporučují svěží a ovocné Alicante. Cariena produkuje klasické rosé i tmavší „claret“. Zmínit se musím i o velmi pěkných klasických vínech „claret“ Jumila a Ribero. Také v dalších zemích (Řecko,Tunisko) najdete výběr růžových vín. Určitě je ochutnejte! U nás se vám podobných příležitostí naskytne skutečně pramálo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).