Menu Zavřít

Růst akcií je jedna velká manipulace?!

6. 1. 2010
Autor: profit

Ovlivňuje FED a americká vláda akciové trhy? Přímé důkazy nejsou, ale je stále velkou záhadou kdo stojí na „nonstop růstem“ z březnových minim a čí nákupní objednávky zvedly hodnotu amerického akciového trhu o 6 biliónů USD.

Více než na začátek ekonomického oživení bude většina pozorovatelů vzpomínat na rok 2009, jako na období ve kterém akcie zažily neuvěřitelnou jízdu vzhůru. Efekt bohatství, který způsobil růst akcií, zvednul osobní majetek více než polovině Američanů.

Problém je, že ještě nikdo neidentifikoval „zdroj peněz“, který posunul akcie tak rychle a tak vysoko. Peníze totiž na trh nepřicházely od tradičních hráčů jako vždy v minulosti.

• Podílové fondy se nezúčastnily nákupů amerických akcí. Do akciových podílových a indexových fondů nateklo od dubna minulého roku 17 mld. USD. Naopak do dluhopisových protějšků 351 mld. USD.

• Do nákupů na vlastní pěst se nepustili ani drobní investoři. Volatilita byla v poslední dekádě nejvyšší od třicátých let minulého století a neexistuje důkaz, že by drobní investoři minulý rok hromadně nakupovali akcie. Nálada mezi investory je také od začátku březnového růstu (2009) více méně neutrální.

• Růst amerických akcií byl jen částečně podpořen nákupy zahraničních investorů, kteří nakoupili v období duben až říjen 2009 akcie „jen“ za 109 mld. USD. Jejich nákupy však citelně zvolnily v závěrečných dvou měsících a to především díky oslabování dolaru.

• Sledovat aktivitu hedgových fondů „v reálném čase“ je skoro nemožné a se zpožděním je vidět, že část peněz opravdu přesměrovaly do amerických akcií. Jejich nákupy však nemají tak velkou váhu, když se vezme do úvahy statistika odlivu peněz z těchto fondů v období duben až listopad ve výši 12 mld. USD.

• Penzijní fondy také v uplynulém roce neprošly výraznou změnou v rozložení svých investic a od začátku rally na akciích do nich z dluhopisů a hotovosti přesunuly okolo 100 mld. USD

BRAND24

• Americké společnosti nenakupovaly své akcie. Naopak byly tzv. čistými prodejci, od dubna 2009 prodaly akcie za více než 133 mld. USD.

Více na Investicniweb.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).