Menu Zavřít

Rusové se chystají zavřít ocelárnu

14. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Evraz Vítkovice Steel

BRAND24

Firmě Evraz Vítkovice Steel (EVS) hrozí, že bude kvůli nedostatku tekutého surového železa nucena zavřít natrvalo část výroby – ocelárnu. O této možnosti uvažuje majitel podniku, společnost Evraz Group. Důvod je jediný – firma se nemůže dohodnout na podmínkách dlouhodobých dodávek suroviny ze sousedních vysokých pecí, které patří společnosti ArcelorMittal Ostrava. Ruský vlastník vítkovické firmy ale současně dodává, že zavření ocelárny je krajní řešení a udělá vše pro to, aby zachoval kompletní výrobu.
Dle informací týdeníku EURO panují mezi oběma stranami, tedy EVS a ArcelorMittal Ostrava, velké názorové rozdíly, především na cenu dodávané suroviny. Ostatně zmíněný spor se táhne s přestávkami již několik let. To je i jeden z důvodů, proč byl Mittal Steel (dnes ArcelorMittal) vyloučen z privatizace společnosti Vítkovice Steel.
„Aktuální otázkou, kterou musíme vyřešit, je zabezpečení dlouhodobých dodávek surového železa pro Evraz Vítkovice Steel,“ sdělil exkluzivně týdeníku EURO Pavel Tatjanin, senior viceprezident společnosti Evraz Group pro mezinárodní operace. Ten minulý týden přijel vyjednávat s firmou ArcelorMittal do Česka. Rozhovory ale žádnou dohodu nepřinesly.
Společnost EVS je na dodávkách zmíněné suroviny ze sousedních vysokých pecí závislá. „Ano, je to letitý problém, který se pro nás stává velmi bolestivým. Smlouva s firmou ArcelorMittal Ostrava nefunguje. A výsledkem je skutečnost, že není možnost zajistit dlouhodobost dodávek a možnost cenotvorby. Což vede k tomu, že nejsme schopni rozvíjet v Evraz Vítkovice Steel náš byznys,“ vysvětlil Tatjanin.
Dodal rovněž, že spor o dodávky surového železa sice nebude mít v nejbližší době na chod firmy vliv, ale již nyní chystají majitelé několik krizových scénářů. A dva z nich nejsou zrovna příznivé. „Mezi zvažovanými řešeními je dočasné, nebo dokonce i trvalé zastavení výroby oceli,“ dodal Tatjanin.
Na dotaz, zda nyní EVS odebírá surové železo od ArcelorMittal bez platného kontraktu, Tatjanin odpověděl: „Smlouva sice existuje, ale není naplněna.“ S odvoláním na obchodní tajemství odmítl popsat konkrétní detaily dohody. Tatjanin současně upozornil, že zmíněná smlouva umožňuje dva režimy, a to dlouhodobou a krátkodobou dohodu o dodávkách. „Teď bohužel běží ten krátkodobý kontrakt,“ dodal.
Pokud Evraz skutečně zavře ocelárnu kvůli výpadku dodávek surového železa, bude to pro několik desítek zaměstnanců firmy znamenat vyhazov a pro vítkovický podnik problémy se sháněním dodávek základního výrobního materiálu. Jednou z možností je dovoz části potřebných surovin, tedy oceli z Nižného Tagilu, kde mateřský holding ovládá ocelárny. Část suroviny chce Evraz Vítkovice Steel vozit i od jiných producentů, jejich jména ale z obchodních důvodů nechce uvést.
Evraz Group ovládl společnost Vítkovice Steel v roce 2005 po vítězství v privatizačním klání. Za takřka sto procent akcií Rusové zaplatili 7,05 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).