Menu Zavřít

Ruský krtek na Fleet Street?

5. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Oligarcha Lebeděv s minulostí důstojníka KGB koupil londýnský The Evening Standard

Tradiční Velká Británie, jak ji leckdo má zafixovanou, dostala v lednu 2009 další úder. Zatímco se její obyvatelé postupně smiřují s tím, že některé slavné fotbalové týmy již nepatří tuzemským byznysmenům, ale cizím miliardářům, britský tisk byl až dosud nedotknutelný. Ani to už však neplatí. Majitelem londýnského večerníku The Evening Standard, listu s 181letou historií, se totiž stal ruský oligarcha Alexandr Lebeděv (49). Po proslulé Fleet Street, kde se psaly dějiny žurnalistiky, se nyní šíří panika. A zbylých deset celostátních novin se třese o svou budoucnost. Dojde i na ně? Vždyť mají také finanční problémy a čerstvý kapitál většina z nich potřebuje. Záchrana z Ruska asi pro ně není zrovna lákavá, ale realita je prostě taková. Trefně ji vyjádřil titulek k článku o Lebeděvovi v týdeníku The Observer: Oligarcha, kterého bychom se měli naučit milovat.

NOVINY NA ODPIS

Rodina Rothermerů, jež vlastnila Evening Standard prostřednictvím společnosti Daily Mail and General Trust (DMGT) a do periodika od roku 1985 investovala značné částky, dlouho odolávala radám bankéřů, aby se prestižního, ale prodělečného titulu zbavila. Lebeděv toužil po Standardu již před osmnácti měsíci, tehdy však odešel s nepořízenou. Nyní byla situace jiná. Hrozilo totiž, že The Evening Standard definitivně skončí. Když šéfredaktor Paul Dacre 21. ledna sděloval zaměstnancům zprávu o prodeji, hovořil o „velmi smutném dni pro tyto noviny“, ale zároveň vyjádřil naději v budoucnost periodika, jehož ztráta se za loňský rok odhaduje na 25 milionů liber. Společnost DMGT nakonec Lebeděvovi prodala večerník za symbolickou jednu libru. V prohlášení uvedla, že nový majitel ustaví redakční radu, která bude „zárukou redakční nezávislosti“. Zasedne v ní prý Lebeděvův přítel Michail Gorbačov či Tony Blair. Ruský miliardář, jenž slíbil novinám finanční injekci 36 milionů dolarů, však důrazně popřel, že by se pokoušel prostřednictvím titulu jakkoli ovlivňovat britskou politickou scénu. „Můj vliv se bude blížit nule,“ prohlásil. Přesto je v případě nevyzpytatelného Lebeděva určitě opatrnost na místě.

BRAND24

Důležité přátelství

Anglofil Lebeděv býval agentem KGB a na konci osmdesátých let působil právě v Londýně jako „ekonomický atašé“. A dle vlastních vzpomínek byl The Evening Standard pravidelným společníkem jeho britské mise. „Vlastně jsem musel pročíst každé noviny,“ doplnil Lebeděv. Po rozpadu sovětského impéria se mu zkušenosti z kapitalistické Británie hodily. Začal pracovat jako poradce západních společností v Rusku a prodával vše od „počítačů po ostnatý drát“. Pro absolventa Moskevského státního institutu mezinárodních vztahů (líheň KGB) však bylo ještě důležitější jeho přátelství s Michailem Gorbačovem a Borisem Jelcinem. Vazby na politiky mu otevřely dveře a pomohly mu v roce 1995 k ovládnutí tehdy malé National Reserve Bank, v současnosti jedné z největších ruských soukromých bank. V Lebeděvově majetkovém portfoliu je nyní mimo jiné i třetina aerolinek Aeroflot či podíl v Gazpromu. Do roku 2007 byl oligarcha též poslancem Státní dumy.

KAPITALISTA-IDEALISTA

Vlastní rovněž ruský deník Novaja Gazeta, který je v tamějších poměrech považován za opoziční. Jak zmiňuje Alan Rusbridger, šéfredaktor listu The Guardian: „Toto spojení je působivé.“ Varující je naopak vzpomínka na bulvární Moskovskij Korrespondent, který Lebeděv také ovládal. Poté, co vloni tyto noviny otiskly příběh o Putinově lovestory s půvabnou gymnastkou, je prostě zrušil. Byť oficiálně uváděl, že to učinil z finančních důvodů.
Lebeděv je oligarcha trochu jiného ražení než různí Abramovičové a spol. Podporuje umění, nemocné, nezávislý tisk, bojuje za lidská práva a z různých důvodů kritizuje Kreml. Popisuje se jako kapitalista-idealista, jehož peníze už tolik nemotivují. Klidně i přizná, že kvůli krizi se dvě třetiny jeho majetku vypařily. „Měl jsem akcie za miliardu dolarů. Teď klesly na 300 milionů. A co? Můj život to nijak nezměnilo.“
Nezapomínejme však na slova Vladimira Putina „jednou čekista, navždy čekista“. Jinak řečeno, kdo byl jednou příslušníkem KGB, už jím zůstane. V podobném duchu hovoří o Lebeděvovi i ruská politoložka Olga Kryštanovská, jež ho považuje za velmi chytře maskovaného agenta Kremlu. „Nikdy by na své bohatství nedosáhl bez souhlasu shora,“ tvrdí Kryštanovská. Lebeděv je záhada. Přišel krtek na Fleet Street?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).