Menu Zavřít

ŘSD sídlí v budově, kde musí platit nájem, i když se vystěhuje

23. 1. 2016
Autor: E15 Anna Vacková

Na takovýhle inzerát by se chytil málokdo: Nabízíme k pronájmu kanceláře na kraji Prahy u Jižní spojky, cena necelých 50 milionů korun ročně; a kdybyste se chtěli vystěhovat, stejně budete platit nájem až do roku 2022. Podepsána firma s nedohledatelnými vlastníky. Tečka. Ač to zní neuvěřitelně, státu takové podmínky nevadily. Řeč je o sídle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) – organizace se špatnou pověstí, v níž policie vyšetřuje nejméně čtyři skandály.

Týdeníku Euro se nyní podařilo dát dohromady dosud nepublikované údaje k celé kauze pronájmu budovy ŘSD a zejména získat svědectví klíčového muže – exministrem Vítem Bártou odvolaného šéfa ŘSD Alfreda Brunclíka, který dosud ke všem obviněním mlčel. Brunclík je mužem, který v roce 2007 podepsal důležitý dodatek k nájemní smlouvě. Právě jeho podpis udělal z listiny takřka nevypověditelný kontrakt a právě kvůli tomu jej policie přednedávnem obvinila.

Tenkrát na západě

Brunclík v případu nefiguruje sám. Pro úplné pochopení celé historky z podsvětí je potřeba vrátit se do roku 2004. U moci tehdy byla křehkou většinou trojkoaliční vláda v čele s ČSSD, v níž Vladimíra Špidlu střídal na premiérském postu tehdy usměvavý a nadějný Stanislav Gross. A Ředitelství silnic a dálnic hledalo nové sídlo. Podmínky výběrového řízení byly tak šikovně sepsané, že vlastně ani o žádné výběrové řízení nešlo: dům maximálně 250 metrů od metra, do stáří tří let a situovaný do dvou kilometrů od dálnice D1 je k dispozici jen jeden. Stojí v pražské Krči a dodnes v něm sídlí ŘSD.

Čtěte: Vše, co potřebujte vědět o nájemní smlouvě: vzor, prodloužení, dodatek

Kvůli stěhování se policie začala postupně zajímat o dva muže: tehdejšího ředitele společnosti Petra Laušmana a manažera Michala Halu. Oba skončili na sklonku roku 2011 dokonce ve vazbě (sídlo přitom ŘSD není jedinou kauzou, kvůli níž je policie obvinila).

Stěžejním bodem tohoto příběhu je však událost z roku 2007, tedy podpis dodatku nájemní smlouvy, a v hlavní roli nový šéf Alfred Brunclík. Materiál, který mu připravil Michal Hala, podepsal již čtyři měsíce po svém nástupu. Klíčový bod smlouvy, jenž znamenal policejní obvinění, lze shrnout takto: Nájem domu neskončí za osm let, jak původně měl, ale ať podá ŘSD výpověď kdykoli, začne tříměsíční výpovědní lhůta běžet až 1. ledna 2023.

Upravila se i výše nájmu. „V původní smlouvě byla klauzule, jež zvyšovala každý rok nájemné o míru inflace. Dodatkem se podařilo toto procentuální navýšení snížit o polovinu,“ upozorňuje dnes Brunclík na své drobné plus. Nájem čtyřpatrového domu v Krči s provozními náklady 46 milionů korun ročně se mu tehdy přemrštěný nezdál. „Ta cena je včetně servisu, zahrnuje kupříkladu výměnu nábytku. Navíc tu cenu akceptovalo ministerstvo dopravy,“ odůvodňuje.

Problém nikdo neřešil

Dodnes své rozhodnutí ohledně dodatku k pronájmu sídla ŘSD obhajuje. Nic jiného mu ani nezbývá. „Tehdy byla složitá situace. Měl jsem za úkol rozjet velké objemy výstavby. K dispozici byly desítky miliard korun a vláda stanovila, že do roku 2020 bude v Česku dokončena dálniční síť,“ vzpomíná Brunclík.

Sídlo firmy, jak vzpomíná, nebylo ničím, o co by se aktivně staral. „Ani účetní audit, který jsem si nechal zpracovat, ani ministerské kontroly, ani Nejvyšší kontrolní úřad neupozornily na skutečnost, že by mohly vzniknout nějaké potíže. O problémech jsem se dozvěděl až zpětně z médií po svém odvolání,“ doplňuje.

V červnu 2008 se na ŘSD kvůli pronájmu sice ohlásila policie, vyzvedla si však jen smlouvu a pro další dokumenty už nepřišla. „Neměl jsem sebemenší pocit, že bych měl cokoli v této věci podnikat, když policie sama nic neřešila. Ani mí nástupci na problém neupozorňovali, až ten nynější,“ hájí se Alfred Brunclík.

Stěhování číslo dvě

Bývalý šéf ŘSD po vyhazovu pracoval pro společnost OHL ŽS na projektech v Rusku. V jeho křesle dnes sedí po kolotoči výměn David Čermák. Jemu se sídlo společnosti nelíbí. „Nevyhovuje nám. Není tu dostatek parkovacích míst, budova je daleko od centra, kde sídlí ostatní úřady. Chybějí tu i zasedací místnosti,“ vyjmenovává. Jeho předchůdci se budova naopak zamlouvá dodnes. „Pro potřeby ŘSD je plně vyhovující. Uvnitř má 54 parkovacích míst a venku dalších deset. Uvnitř je pět zasedacích místností,“ vypočítává Alfred Brunclík.

Novinkou je, že řediteli Davidu Čermákovi se podařilo zredukovat cenu, kterou stát platí. Cena se snížila o služby, jež jsou v nájmu započítány. Od 1. prosince tak nebude ŘSD platit za služby 300 tisíc měsíčně, ale sto. Ředitelství silnic proto nedostane v příštím roce například komplet nový nábytek, na což mělo podle smlouvy nárok. Byť je to úsporný krok, v celkové sumě necelé miliardy korun, na niž si od roku 2004 do roku 2023 přijde skrytý majitel, jde jen o drobné.

Ředitel Čermák zahájil ještě jednu misi.

V hlavě se mu rodí plán na další stěhování ŘSD – byť jedním dechem říká, že musí řešit aktuálnější problémy a přesun není na pořadu dne. Na světlo se kvůli stěhování dostává něco, co by se mohlo s nádechem klišé nazvat zlatým vejcem ŘSD. Jde o lukrativní pozemek v office parku v pražské Michli. Nedaleko má sídlo třeba elektrárenský gigant ČEZ, kanceláře má v jedné z budov i Microsoft a další významné společnosti.

Jak je pozemek cenný, svědčí nabídka, kterou stát dostal kolem roku 2008. Developer nabízel astronomických 250 milionů korun, ministerstvo financí však tehdy prodej zastavilo. Dodnes pozemky patří ŘSD a David Čermák by na nich rád viděl stát nové sídlo společnosti, aby nemusela platit pronájem v Krči. „Možná by se vyplatilo budovu postavit a získávat peníze z pronájmu, než se do ní ŘSD přestěhuje,“ plánuje David Čermák.


Celý článek čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro


O ŘSD čtěte více:

Rozpočet ŘSD se bude v příštích letech snižovat, některé stavby dálnic se v podstatě zastaví

Komu vydělávají dálniční odpočívadla? Ředitelství silnic a dálnic určitě ne

BRAND24

Úředník ŘSD dostal za nepřiznané milionové transakce jen pokutu od radnice


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).