Menu Zavřít

Rozpustit. Raz, dva

19. 8. 2011
Autor: Euro.cz

ČSTV

perex: Odbojné svazy chtějí ukončit činnost Českého svazu tělesné výchovy. Insolvenční správce Sazky ho navíc údajně připravil o stovky milionů korun

Nejdřív skončila Sazka, teď je na řadě její majoritní akcionář – Český svaz tělesné výchovy (ČSTV). Tak komentují aktuální vývoj někteří vlivní členové svazu, kteří již několik měsíců kritizují část vedení kolem předsedy Pavla Kořana. „Je třeba připravit harmonogram pro rozpuštění této organizace a následné majetkové vypořádání jednotlivých členů. Celý proces by mohl být spuštěn na listopadové valné hromadě ČSTV,“ řekl týdeníku Euro dobře informovaný zdroj, který s ohledem na citlivost probíhajících jednání nechtěl zveřejnit své jméno.
Týdeník Euro v této souvislosti oslovil několik odbojných členů svazu, kteří se spojili do iniciativy Sport 2011. Většina z nich reagovala obdobně – dle jejich názoru ČSTV jako organizace zastřešující a prosazující zájmy sportovních svazů, tělovýchovných jednot a sportovních klubů ztratila v posledních měsících kredit a je třeba začít hledat jiná řešení. Jedním z nich by měl být i Sport 2011, který by mohl částečně převzít současnou funkci ČSTV. To kromě jiného znamená vyjednávání se státem o výši dotací či lobbování za zájmy jednotlivých svazů, například podporu státu pro pořádání velkých mezinárodních akcí.
V této souvislosti se rovněž spekulovalo o tom, že by zastřešující roli ČSTV v budoucnu mohl převzít Český olympijský výbor (ČOV), který byl v minulosti – od padesátých let do roku 1989 – včleněn do struktury ČSTV. Místopředseda olympijského výboru Jiří Kejval ale takovou možnost již před časem vyloučil.

Optimistický předseda

Šéf ČSTV Pavel Kořan tvrdí, že je v současné době v otázce dalšího přežití této organizace optimistický. Tuzemské sportovní prostředí prý není na zánik ČSTV připraveno. Jeho důvěru posílilo setkání s ministrem školství Josefem Dobešem, jež proběhlo minulý týden ve čtvrtek. „Aktuální situace je lepší než ta, která zde byla před několika měsíci. Přes změnu systému rozdělování dotací věřím v další existenci ČSTV a jeho transformaci. Je nezpochybnitelné, že sport je v tíživé ekonomické situaci a musí přestat být soupeřem sám pro sebe,“ komentoval Kořan spory mezi bafuňáři.
Za zásadní považuje transformaci svazu a novelu stanov, která by z ČSTV udělala pružnější organizaci poskytující servis svým členům a vyjednávající s politiky o podpoře sportu. „Pro parlament, ministerstva i samosprávy je jednodušší jednat s jedním partnerem než s každým sportovním svazem, nebo dokonce oddílem zvlášť,“ je přesvědčen Kořan. „Intenzivně komunikujeme s iniciativou Sport 2011, v září se sejde pracovní skupina složená ze zástupců obou komor ČSTV, která dokončí nové stanovy a předjedná je na všech úrovních,“ dodává.

Z placených bafuňářů dobrovolníci

O budoucnosti svazu se má rozhodnout na valné hromadě ČSTV, která je naplánovaná na sobotu 26. listopadu. „O zlepšení aktuální situace ve prospěch svazu nejsem přesvědčen. ČSTV čeká postupný zánik,“ uvedl zdroj týdeníku Euro. Jednání se údajně rozeběhnou ihned po prázdninách, přičemž během následujících tří až čtyř týdnů by mohlo padnout klíčové rozhodnutí.
Již nyní je ale jasné, že se ČSTV bude potýkat s nedostatkem financí. Mimo jiné proto, že od příštího roku přestane přerozdělovat sportovcům dotace od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Zhruba 22 milionů, které potřebuje na roční provoz strahovské centrály, sice svaz má, s dalšími potřebnými prostředky je to ale horší.
Kořan přiznává, že ČSTV po změně dotační politiky MŠMT nebude patrně mít peníze na úhradu takzvaných souhrnných výdajů, kam kromě jiného patří společné úrazové pojištění téměř 1,7 milionu osob sdružených v ČSTV nebo poplatky odváděné Ochrannému svazu autorskému. Na tyto činnosti dosud MŠMT posílá svazu patnáct milionů ročně. „Pokud nenajdeme řešení, zejména ve spolupráci se státem, budeme muset hromadné pojištění vypovědět stejně tak i jiné souhrnné kontrakty,“ upozornil Kořan.
Méně peněz dostanou i krajské orgány ČSTV. Těm se ostatně zdroje posílané z pražské centrály pokrátily již letos – meziročně přišly krajské svazy o padesát procent rozpočtu, tedy deset milionů korun. Zcela bez prostředků pak zůstávají některé regionální organizace svazu. Například okresní sdružení ČSTV v Hodoníně muselo významně omezit činnost a z placených bafuňářů se stali dobrovolníci. „Je to jen předzvěst vlny, která zasáhne i další regiony,“ předjímá předseda.

Nevyhnutelný výprodej

Změna ministerské dotační politiky a vyschnutí penězovodu ze Sazky, která ještě před pěti lety poslala do ČSTV 626 milionů korun (vloni „jen“ 163 milionů), donutila Kořana změnit názor na rozprodej svazového majetku. „Je evidentní, že objem finančních zdrojů se neustále snižuje, takže k výprodeji některých aktiv bude muset dojít,“ řekl týdeníku Euro.
Největší zájem ČSTV eviduje o krkonošské lyžařské areály ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou a Harrachově, kde svaz drží majoritní podíly. „Na Špindl jsme dostali dvě oficiální nabídky, jedna dokonce byla finančně konkrétní, našich jednapadesát procent ocenila na 230 milionů korun,“ uvedl předseda svazu. Zájem o krkonošská skicentra již od jara avizuje slovenská společnost Tatry Mountain Resorts (TMR), která ČSTV mimo jiné nabídla, že svazové podíly vymění za vlastní akcie, jež kvůli tomu uvede i na pražskou burzu. „Pokud svaz uvažuje o odprodeji či pronájmu lyžařských středisek, měl by vyhlásit transparentní soutěž. Klidně složíme kauci ve výši, kterou si určí sám svaz, abychom mohli provést due diligence a zjistit reálný stav středisek. Hlavně ať proběhne férový tendr,“ říká Igor Rattaj, předseda dozorčí rady a spolumajitel TMR.

BRAND24

Box:
Sazka
Obměnit a zažalovat
ČSTV, stále ještě majoritní vlastník Sazky, chce na valné hromadě 22. srpna jmenovat nové představenstvo a odvolat jejího současného předsedu Aleše Hušáka. Tedy pokud sám na svůj post nerezignuje. Týdeník Euro z několika zdrojů získal jména členů nově tvořeného představenstva loterijní firmy. Orgánu by měl šéfovat místopředseda ČSTV Vladimír Šimíček, do představenstva rovněž míří předseda Asociace extrémních sportů Marek Hájek, ekonomický ředitel Českého olympijského výboru Jiří Kynos, Zdeněk Ertl (šéf Sdružení sportovních svazů) a Petr Bernátek za Českou obec sokolskou.
ČSTV se o jmenování představenstva pokusí již na třetí valné hromadě za posledního čtvrt roku. První hromada, kterou svolal předseda představenstva firmy Aleš Hušák, se měla konat 11. července. Bývalý šéf Sazky se ale tohoto setkání nezúčastnil, prý se zdržel v zahraničí kvůli ztrátě cestovních dokladů. Jako svolavatel hromady přitom na jednání musel být přítomen. Další pokus svolaný na 19. července torpédovali právníci jednoho z minoritních podílníků Sazky, když zpochybnili seznam akcionářů. Nebyly totiž k dispozici listinné akcie loterijní společnosti, které měl ve správě konkurzní správce společnosti Josef Cupka. Ve stejný den navíc Hušák stáhl své odvolání proti prohlášení konkurzu Sazky, které podal jako předseda představenstva loterijní firmy.
Na třetí pokus by valná hromada měla proběhnout bez problémů. „Akcie Sazky jsme po dohodě s Cupkou získali, zdárnému průběhu pondělní valné hromady by tedy nemělo nic bránit,“ konstatoval šéf ČSTV Pavel Kořan. Současně upozornil, že nezdárný průběh druhé hromady bude mít možná ještě soudní dohru. Cupka podle Kořana tím, že akcionářům nevydal jejich cenné papíry, výrazně poškodil jejich ekonomický zájem. „Cupka nás připravil o miliony korun, jeho postup nyní zkoumají právníci,“ řekl Kořan týdeníku Euro. O peníze měl ČSTV přijít údajně proto, že mu v dané době ležely na stole dvě nabídky o vstup do Sazky – od firmy Gladiolus (ovládané Pentou a E-Investem) a společný návrh od firem PPF a KKCG. Bez akcií „v ruce“ však svaz nemohl na nabídky, které byly časově omezeny, reagovat. Navíc součástí jedné z nich byl požadavek na odvolání Hušáka z představenstva Sazky, což bylo nerealizovatelné. Kořan nevylučuje ani žalobu na Hušáka: „Aniž by informoval představenstvo a akcionáře, stáhl své odvolání proti prohlášení konkurzu Sazky. Advokáti zjišťují, zda tím neporušil své povinnosti při správě cizího majetku.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).