Menu Zavřít

Rozpočtový schodek eurozóny klesl nejníže od začátku roku 2008

25. 4. 2017
Autor: Redakce

Souhrnný rozpočtový deficit členských zemí eurozóny v loňském čtvrtém čtvrtletí klesl na 1,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 1,6 procenta v předchozích třech měsících. Dostal se tak na nejnižší úroveň od prvního čtvrtletí roku 2008. Vyplývá to podle agentury AP z dnešních údajů statistického úřadu Eurostat.

Deficit v zemích používajících euro se po letech úsporných opatření, kterými prošel zejména řecký rozpočet, nacházel nejníže od světové finanční krize. Na podzim roku 2008 došlo ke kolapsu americké banky Lehman Brothers, který odstartoval nejzávažnější část krize, píše agentura AP.

Globální finanční krize a následná hospodářská recese vynesly na světlo finanční problémy některých členských zemí eurozóny, zejména Řecka. Ve třetím čtvrtletí roku 2010 se souhrnný rozpočtových schodek členů eurozóny vyšplhal až na sedm procent HDP. To představovalo více než dvojnásobek tříprocentního limitu stanoveného pravidly EU.

BRAND24

Eurostat již v pondělí uvedl, že v celém loňském roce se rozpočtový schodek členských zemí eurozóny snížil na 1,5 procenta HDP z předloňských 2,1 procenta. Uvedl rovněž, že jejich zadlužení na konci loňského roku kleslo na 89,2 procenta HDP z 90,3 procenta v závěru roku 2015.


Z evropské ekonomiky čtěte více:

Podnikatelská aktivita v eurozóně je nejvýše za šest let

Snižte obchodní přebytek, vyzývají Německo Američané

Portugalský rozpočtový deficit loni klesl na novodobé minimum


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).