Menu Zavřít

Rozpočet prošel těsně

5. 12. 2005
Autor: Euro.cz

STÁTNÍ FINANCE Vládní koalici se podařilo minulý pátek schválit státní rozpočet na příští rok. Proti byla opoziční ODS, komunisté se zdrželi. Česká republika má v příštím roce hospodařit se schodkem 74,4 miliardy korun, což je 3,8 procenta HDP.

BRAND24

STÁTNÍ FINANCE Vládní koalici se podařilo minulý pátek schválit státní rozpočet na příští rok. Proti byla opoziční ODS, komunisté se zdrželi. Česká republika má v příštím roce hospodařit se schodkem 74,4 miliardy korun, což je 3,8 procenta HDP. Příjmů, které ministerstvo financí odhaduje na 958,8 miliardy korun, by mělo být dosaženo jednak spotřebou domácností, jednak zvýšenými investicemi. Hospodářský růst vláda předpokládá ve výši 4,4 procenta HDP. ODS JE PROTI Podle vicepremiéra a ministra financí Bohuslava Sobotky se letošní rozpočet stal vyvrcholením vládní reformy veřejných financí, kterou označil za úspěšnou. Za možná problematická místa považuje v souvislosti s rozpočtovým výhledem vysoké ceny surovin a také pomalý růst ekonomik u našich západních sousedů. Vládní optimismus ze schváleného zákona o státním rozpočtu nesdílí opozice. Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý uvedl, že o žádné obrácení trendu nejde. „Neproběhly žádné reformy a opticky nižší schodky státního rozpočtu byly způsobeny pouze za cenu zvyšování spotřebních daní a DPH,“ zdůrazňuje poslanec. PODNIKATELÉ JSOU KRITIČTÍ Kritický je ke schválenému státnímu rozpočtu i prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. „Vzhledem k tak rychle rostoucí ekonomice by měl být vládní cíl ohledně snižování deficitu daleko ambicióznější. Nesmíme rovněž zapomenout na to, že se vláda neodhodlala zatím k provedení žádných výrazných reforem ani snižování výdajů,“ říká Drábek. Za plus v rozpočtu na příští rok vidí zvýšení výdajů na podporu podnikání, především na výzkum a vývoj. „Oproti vládnímu prohlášení ale naopak pokulhávají výdaje na školství,“ hodnotí Drábek konkrétní položky. Podle něj je třeba si uvědomit, že výdaje na investice jsou nepochybně větším přínosem pro ekonomiku než výdaje sociálního charakteru. „Rozpočet je asociální, neboť celkové výdaje rostou rychleji než sociální. Ale i proto, že přenáší současné náklady na příští generace, aniž by došlo k potřebným reformám, jež by tyto náklady zdůvodnily,“ míní ekonom a ředitel Liberálního institutu Miroslav Ševčík. POSLANCI NADĚLOVALI

Zákonodárci při příležitosti schvalování rozpočtu tradičně rozdělovali peníze a nakonec prosadili stovky drobných pozměňovacích návrhů. Při takzvaném „porcování medvěda“ uspěli zejména sportovci, školy a nemocnice zůstaly tentokrát v pozadí. Na nové trávníky, tribuny a šatny na fotbalových a hokejových stadionech tak poputují stovky milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).