Menu Zavřít

Rozloha průmyslových ploch k pronájmu roste

3. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Celková rozloha moderních průmyslových ploch a logistických parků k pronájmu loni v České republice vzrostla o 64 procent na 2,376 milionu metrů čtverečních.

Praha s nejbližším okolím se na přírůstku podílela 37 procenty. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti DTZ. Více než deset procent ploch zůstalo neobsazených.

Letos jen v širším okolí Prahy vznikne 321 tisíc metrů čtverečních nových průmyslových ploch. „Převážnou část tvoří spekulativně budované projekty jako Cargoport Dobrovíz společnosti Hochtief a R6 Logistics Park stavěné společností Skanska,“ uvedl Martin Šumera z DTZ.

BRAND24

Stavět se bude rovněž v Brně a Ostravě, kde loni nabídka volných skladových prostor nestačila poptávce. Například oba vznikající projekty poblíž brněnského letiště jsou podle Šumery již prakticky obsazeny. „Vzhledem k obrovskému objemu spekulativní výstavby se nájemné za průmyslové prostory loni lehce snížilo. Čekáme, že kvůli velkému množství plánovaných projektů mírně klesne i letos,“ řekla Lenka Hartmanová z DTZ.

Nejvyšší nájmy jsou již tradičně v Praze a okolí, kde se loni za metr čtvereční průmyslové plochy platilo měsíčně 4,20 až 4,60 eura (106 až 116 korun). V Brně a Ostravě se platí mírně nad čtyři eura (101 Kč) a v Plzni cca 3,80 až čtyři eura (96 až 101 Kč).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).