Menu Zavřít

Rozhoduje nejen kvalita, ale i úspěch

24. 10. 2005
Autor: Euro.cz

BEST OF REALTY Sedmý ročník architektonické soutěže Best of Realty se blíží k vrcholu. Porota rozhoduje o vítězích každé ze soutěžních kategorií. Hlasují i čtenáři periodik, které jsou mediálními partnery akce - tedy i čtenáři Profitu.

**BEST OF REALTY

Sedmý ročník architektonické soutěže Best of Realty se blíží k vrcholu. Porota rozhoduje o vítězích každé ze soutěžních kategorií. Hlasují i čtenáři periodik, které jsou mediálními partnery akce - tedy i čtenáři Profitu.

Do soutěže Best of Realty je letos přihlášeno 35 objektů, a to v pěti kategoriích: obchodní centra, rekonstruované kanceláře, nová administrativní centra, hotely a rezidenční projekty.

Silně obsazen je v tomto roce především segment bytové výstavby, což je patrně odrazem dynamického rozvoje této oblasti v posledních letech. „Méně je rekonstrukcí v segmentu kancelářských budov, ale o to více je v soutěži nových administrativních objektů,“ říká Jana Hrabětová, vedoucí soutěže a spolumajitelka pořádající společnosti Best of Realty. Udělovat se bude jako v předchozích ročnících i zvláštní cena poroty a cena čtenářů.

Do soutěže mohly být přihlášeny projekty, jejichž realizace skončila po 1. lednu 2004. Letos je mezi nimi řada zajímavých objektů, jako třeba administrativní centrum Office Park Nové Butovice, pražský hotel Residence Alchymist, bytové domy SladovnyPodbaba či brněnská obchodní Galerie Vaňkovka, která vznikla rekonstrukcí bývalé továrny.

Mimopražských soutěžících je ovšem málo, celkem představují pouhou pětinu všech objektů. „Možná jsou developeři mimopražských projektů příliš skromní,“ komentuje tento nechtěný „pragocentrismus“ soutěže Jana Hrabětová. „Kdo se nepřihlásí, nemůže být hodnocen. Na druhé straně je soutěž zrcadlem trhu a silná početní převaha kvalitních pražských projektů nad mimopražskými je skutečností,“ doplňuje Karel Kosman z České spořitelny, předseda poroty soutěže.

BRAND24

Dalším limitem je nejspíš skutečnost, že se vedle kvality architektonické a stavební posuzují i ekonomické parametry každého projektu, které řada developerů nezveřejňuje. Podle architekta Igora Dřevíkovského z AID-Ateliér ovšem právě díky tomu patří Best of Realty mezi nejvýznamnější konfrontace stavebního dění v Česku: „Na soutěž lze nahlížet jako na prostředek určitého vyrovnávání rozporných pojetí jednostranného technicko-ekonomického posuzování staveb a jejich protikladného chápání jako výsostně uměleckého činu.

Významným faktorem soutěže je také to, že její pořadatel spolupracuje s významnými institucemi, které svou činností významně ovlivňují situaci na trhu realit.“ K těm patří například Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí či Obec architektů. Vítězové sedmého ročníku soutěže Best of Realty budou vyhlášeni na slavnostním večeru 9. listopadu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).