Menu Zavřít

Rozdupaná kariéra

11. 2. 2010
Autor: Euro.cz

EURO light

Jako Božský Mongol, který si podmanil japonský národní sport, ale jako správný jokozuna se chovat neuměl, zůstane v dějinách zápasu sumó zapsán obr Asašorju Akinori (29). Veleúspěšnou sportovní kariéru nyní ukončil kvůli dalšímu skandálu, jimiž byla provázena celá jeho sportovní kariéra.
Rodák z Ulánbátaru, původním jménem Dolgorsürengiin Dagvadorj, se v lednu popral v tokijském baru a jistému chlapíkovi zlomil nos. Kolik alkoholu musel muž, jenž váží 148 kilogramů, vypít, když si na událost nevzpomíná, zůstane otázkou. Japonská asociace sumó (JSA) však začala událost vyšetřovat a držiteli nejvyššího titulu hrozil doživotní trest. Raději proto skončil dobrovolně.
„Způsobil jsem dost potíží, beru za ně veškerou odpovědnost,“ říkal se slzami v očích, když se na tiskové konferenci loučil s rolí 68. jokozuny v dějinách.
Prestižní titul dobyl jako první Mongol v lednu 2003. Nedávno získal popětadvacáté Císařský pohár za prvenství v nejvyšší divizi, což je třetí nejlepší počin v historii. A v roce 2005 vyhrál dokonce jako jediný člověk vůbec všech šest elitních turnajů (honbašó) v sezoně.
Asašorju, jenž proslul i nevídaně širokým rejstříkem vítězných chvatů (kimarite), nebyl žádným svatouškem. Čelil obvinění z uplácení (u soudu však vyhrál), tahání soupeřů za vlasy, popral se i v lázních. Před třemi lety mu byly dokonce coby prvnímu jokozunovi zakázány soutěžní starty, neboť se kvůli „vážnému zranění“ odhlásil z turnajů, ale v mongolských pláních odehrál charitativní fotbalový zápas. Šéf Japonské asociace sumó Fudžinokawa Takeo pak označil jeho chování za vážný prohřešek: „Jokozuna by měl jít příkladem všem ostatním bojovníkům.“ To se mu bohužel nepovedlo, a proto 3. října proběhne v Tokiu rituál danpacu-šiki, což obnáší odstřižení copánku – symbolu šampionů. Pak Asašorju přestane být bohem.

CONTENT24

***
Popisek:
Zlomený drak? Miláček fanoušků sumó, jenž dostal bojovnické jméno Asašorju čili „ranní modrý drak“, v ringu skončil. Patřil k nejúspěšnějším a nejzajímavějším jokozunům v dějinách.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).