Menu Zavřít

Rozdělení majetku bývalého SSM stále není vyřešeno

4. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Fond dětí a mládeže byl zřízen už v roce 1993 proto, aby spravoval majetek bývalého Socialistického svazu mládeže, který se měl postupně převádět na dětské a mládežnické organizace.

Poslanci diskutují o zrušení Fondu dětí a mládeže. Většinu jeho majetku chtějí převést na mládežnické organizace, dvě budovy by chtěli ponechat státu.

Značná část majetku již převedena byla - nejvíce dostala největší dětská sdružení Junák a Pionýr. Zkrátka však nepřišli ani Mladí sociální demokraté, ani Mladí konzervativci. Prioritou současného návrhu je přerozdělit zbylý majetek mezi menší organizace.

Dvě budovy ministerstvu školství

„Zákon prodlužuje lhůtu pro ukončení likvidace Fondu do 30. června 2004 a určuje termín vyhlášení třetího kola výběrového řízení pro zájemce o nabytí objektů. Dvě nemovitosti (Senovážné náměstí 977 v Praze 1 a na České ulici 166 v Brně) by měly přejít do vlastnictví státu, konkrétně ministerstva školství, a dále sloužit k účelům pro práci s mládeží,“ říká poslankyně Hana Šedivá (ČSSD). Ministryně školství Petra Buzková před časem ubezpečovala, že ministerstvo o žádný z objektů zájem nemá. Proč tedy nebudou všechny objekty předány mládežnickým organizacím? Buzková tvrdí, že ministerstvo školství po budovách netouží nadále, protože výsledkem by prý bylo jen více práce pro snižující se počet úředníků. „Chápu však motivaci předkladatelů návrhu. Pokud se ukáže, že takovéto řešení je pro organizace pracující s dětmi a mládeží nejvýhodnější, jsem ochotna na něj přistoupit,“ dodává.

BRAND24

Zalepí se jen díry v rozpočtu?

Poslanec Zbyněk Novotný (ODS) má výhrady k prodloužení existence Fondu. „Očekávání, že bude Fond spravovat majetek ve prospěch dětí a mládeže, se nenaplnilo. Pod jeho vedením se hodnota majetku nejenže nezvýšila, ale výrazně snížila,“ připomíná. Způsob nakládání s nepřevedeným majetkem řeší návrh zákona převodem na stát, zastoupený ministerstvem financí, kde bude uložen do vydání zvláštního právního předpisu, ve kterém vláda na návrh ministerstva školství určí jeho využití na podporu práce s dětmi a mládeží. „Jak je u této vlády zvykem, neřídí se ani rozhodnutím vlastních usnesení. Z tohoto důvodu se nedomnívám, že by takto získané finanční prostředky byly skutečně použity pro práci s dětmi a mládeží. Naopak je pravděpodobné, že by při současném stavu státních financí byly použity na zalepení nějaké díry v rozpočtu, a toto rozhodnutí by bylo nám i veřejnosti prezentováno jako výhodné a prozíravé ekonomické řešení,“ neskrývá Novotný obavy. Poslanci se budou návrhem na zrušení Fondu znovu zabývat po parlamentních prázdninách.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).