Menu Zavřít

Rowan Legal se rozpadá

28. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Advokátní kancelář se štěpí na tři samostatné skupiny

BRAND24

Advokátní kancelář Rowan Legal opustil jeden z klíčových partnerů a k odchodu se chystá i šest dalších právníků. Na počátku srpna z kanceláře vystoupil odborník na obchodní a občanské právo Miloš Profous, který byl jedním ze zakládajících členů společnosti. „Ve firmě byl zásadní nesoulad v tom, jakým způsobem bychom chtěli poskytovat právní služby,“ sdělil týdeníku EURO důvody svého odchodu. Podle něj již mezi partnery kanceláře existuje písemné ujednání, že k 30. září kancelář v dosavadní podobě končí.
Především kvůli neshodám a nevyjasněným vztahům mezi partnery firmy se tak kancelář zřejmě rozštěpí na tři samostatné skupiny. „K 1. srpnu jsem si založil vlastní kancelář pod názvem Profous Legal,“ uvedl Miloš Profous, jenž se hodlá v nové kanceláři věnovat hlavně své specializaci, kterou je právo obchodních společností, obchodní závazkové právo, stavební právo, nemovitosti, směnky a pojišťovací právo. Především ale podle svých slov hodlá zásadně změnit způsob, kterým budou služby poskytovány klientům. „Nechceme, aby naše služby byly pouze o počtu fakturovaných hodin a o objemu přijatých peněz. Konkurence je dnes v Praze taková, že je nutné se klientovi osobně věnovat. Není možné, aby si klient objednal službu a na každou schůzku s ním přišel jiný právník,“ uvedl. Do nové firmy s ním odchází i několik dalších zaměstnanců firmy, další právníci už přišli z jiných kanceláří. Od Rowan Legal odejde i několik klíčových klientů, se kterými Profous spolupracoval.

Odcházejí i mladí právníci Tento odchod ale zřejmě nebude jediný, který tuto kancelář postihne. Podle informací týdeníku EURO postupně firmu opouští ještě dalších několik právníků. Mezi ně patří mimo jiné Tomáš Machurek a Milan Šebesta, kteří připravují založení vlastní advokátní kanceláře. Tito mladí právníci jsou spolu s kolegy Milošem Olíkem a Vilémem Podešvou autory komentáře k zákonu o veřejných zakázkách. Právě této oblasti by se proto podle zdrojů z právnického prostředí měli věnovat i ve své kanceláři. Údajné zakládání nové firmy a odchod z Rowan Legal ale Machurek nechtěl nijak komentovat. „Nemohu tuto informaci potvrdit ani vyvrátit,“ sdělil minulý týden.
Třetí skupinou právníků jsou ti, kteří chtějí ve firmě zůstat. Podle zdrojů z kanceláře je pravděpodobné, že se budou snažit zachovat i dosavadní název firmy. Ta na českém trhu působila už od roku 1990, po většinu svého trvání ale nesla název Fiala, Profous, Maisner a spol. V roce 2005 ovšem kancelář prošla výraznou restrukturalizací, opustil ji zakládající partner Karel Fiala a vnějším vyjádřením těchto změn byl i nový název. Vedle obchodních smluv nebo zastupování v rámci domácích i mezinárodních soudních a rozhodčích řízení se kancelář zabývala také problematikou veřejných zakázek, právem obchodních společností nebo právem duševního vlastnictví. Silné postavení má Rowan Legal také v oblasti práva informačních technologií.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).